Telefon
+45 4096 3309
E-mail
hmk@diis.dk
CV
Download pressefoto

Følg

Helene Maria Kyed

Seniorforsker
Fred og vold
Bio

Primære forskningsområder

Helene Kyed forsker i fred og konflikt med fokus på den rolle ikke-statslige aktører og væbnede grupper spiller i retshåndhævelse og politiarbejde. Hendes nyeste forskning omhandler hvordan klimaforandringer og -politikker indvirker på konfliktdynamikker i svage stater med væbnet konflikt. Kyeds forskning er feltbaseret og bidrager til teoretiske debatter om autoritet, vold, suverænitet og retspluralisme. 

Aktuel forskning

Helene Kyed’s forskning handler om at forstå, hvordan autoritet og politisk orden etableres i kontekster, hvor der har været mange års konflikt og hvor statens autoritet er udfordret. Dette emne belyser hun gennem dybdegående etnografiske studier af retshåndhævelse, politiarbejde og lokale sikkerhedsdynamikker – felter, som netop er vigtige i forhold til etablering af autoritet og politisk orden. Hvordan løses sociale konflikter og kriminalitetssager i lokale samfund og fattige byområder, hvor statens love og institutioner (domstole og politi) er delvist fraværende og omgivet af mistro? Hvilken rolle spiller eksisterende ikke-statslige aktører, som for eksempel traditionelle ledere, lokale vagtværn, religiøse aktører og væbnede rebelgrupper i løsning af konflikter og etablering af orden? Helene Kyed har undersøgt disse spørgsmål i Myanmar, Mozambique og Swaziland, som danner et empirisk grundlag for ikke blot at forstå etablering af autoritet og politisk orden på lokalt plan, men som også belyser de bredere politiske udfordringer, som landende står overfor.

Kyed har siden 2021 udvidet sin forskning i konflikt og retfærdighed til at indbefatte, hvordan klimaforandringer og politikker herom udspiller sig i lande med væbnet konflikt og svage stater.

I øjeblikket arbejder Helene Kyed også på en bog om politiarbejde i Mozambique, baseret på mange års feltarbejde blandt traditionelle ledere, lokale vagtværn og politibetjente. Bogen går tæt på hverdags praksis og kampen om autoritet, og belyser større spørgsmål om suverænitet, afstraffelse, vold og etablering af politisk orden i et land, hvor staten ikke har et reelt monopol på autoritet og retshåndhævelse.

Projekter

Helene Maria Kyed koordinerer et større FFU-forskningsprojekt om klima og konflikt i Myanmar, med titlen MyClimate (2021-2026) (Myanmar: Climate Actions, Conflict and Peacebuilding). Projektet er et samarbejde mellem DIIS, Chiang Mai Universitetet, Nyan Corridor og Highland Institute. Det har fokus på klimaforandringsprocesser og politikker i konfliktramte områder på grænserne mellem Thailand-Myanmar og Indien-Myanmar. Læs mere om projektet her: https://www.diis.dk/en/projects/myclimate-myanmar-climate-actions-conflict-and-peacebuilding

Fra 2015 til 2021 koordinerede Kyed et FFU-projekt om lokal konfliktløsning og sikkerhed i Myanmar, med titlen ’Everyday Justice and Security in the Myanmar Transition’ (EverJust - 2015-2021). I samarbejde med forskere fra Yangon Universitet, Enlightened Myanmar Research Foundation (EMReF) og Århus Universitet, lavede projektet dybdegående etnografiske studier på tværs af Myanmar, der belyser bredere spørgsmål om autoritet, fredsopbygning og relationen mellem stat og borgere, specielt etniske minoriteter. Læs mere om projektet her: https://www.diis.dk/dk/everjust.

Mini-studie om desertører fra Myanmars militær efter militærkuppet i februar 2021 (fra Maj 2021).