Webinar

DIIS Event

Militærkup i Myanmar – hvilken forskel kan Danmark gøre?

Debatwebinar om den danske indsats i Myanmar
Myanmar demonstration
Ved at trykke på afspil, accepterer du cookies fra den eksterne video-udbyder.

Se optagelsen her


Siden militærkuppet i Myanmar den 1. februar 2021 er over 840 civile blev dræbt og mere end 5000 arresteret. Militærets vold mod demonstranter og krænkelser af menneskerettighederne eskalerer dagligt med mange beretninger om tortur. Uafhængige nyhedsmedier er blevet lukket, og adgangen til internettet er afskåret. Alligevel fortsætter hundredtusindvis af burmesere med at strejke og gå på gaden i kamp for demokratiet. Modstanden har også ledt til en ny national samlingsregering (National Unity Government - NUG) med folkevalgte politikere og nogle af landets etniske grupper, som arbejder for et nyt føderalt demokrati i Myanmar uden hæren ved roret. Men udfordringerne er store; hæren vil ikke give efter for modstanden, og landet står over for en enorm økonomisk og humanitærkrise.  

Internationalt har mange lande fordømt kuppet, og i takt med sanktioner mod hæren fra bl.a. EU og USA's side, så har lande som Danmark stået i front med at fastfryse stat-til-stat bistanden for ikke at legitimere militærets overtagelse af magten. Fra dansk side er vi nu i gang med at omdirigere bistanden til civilsamfundet for at støtte de demokratiske kræfter i Myanmar, og det sker med stort engagement fra de mange danske NGO’er, som har arbejdet i Myanmar de seneste år. Danske virksomheder, universiteter, fagbevægelser og borgere har også over de seneste ti år etableret stærke bånd i Myanmar, og er nu ved at finde ud af, hvordan de kan fortsætte deres støtte. 

På dette debatwebinar hører vi om situationen i Myanmar og sætter fokus på, hvordan den danske støtte udspiller sig lige nu, og hvilke dilemmaer den står overfor? Vi vil debattere, hvad den danske stat, det danske civilsamfund og den burmesiske diaspora i Danmark kan gøre yderligere for at bakke op om de demokratiske kræfter i Myanmar? Og vi vil tale om, hvordan vi fra dansk side kan bidrage diplomatisk og politisk til de internationale forsøg på at vende situationen i Myanmar? 

Talere
Richard Horsey, International Crisis Group, senior advisor for Myanmar
John Nielsen, dansk ambassadør til Myanmar, udenrigsministeriet
Flemming Gjedde-Nielsen, senior programkoordinator, Care Danmark
Bente Toftkær, koordinator for samarbejdet i Myanmar, Dansk Industri
Tracy Bawi Hlei Lang, medstifter, Myanmar Action Group Denmark
Lone Ilum Christiansen, programansvarlig, Ulandssekretariatet
Liv Gaborit, Postdoc, Lund Universitet og medstifter af Myanmar Action Group Denmark
Helene Maria Kyed, forskningsenhedsleder, Dansk Institut for Internationale Studier

Program
14.00-14.10   Velkomst og introduktion, Helene Maria Kyed
14.10-14.25   Politiske og økonomiske udfordringer i Myanmar lige nu, Richard Horsey (på engelsk)
14.25-14.35   Stemmer fra oppositionen til militærkuppet, Daw Zin Mar Aung, Udenrigsminister for National Unity Government, Myanmar (optaget indlæg på engelsk)
14.35-15.20   Paneldebat om dansk støtte til Myanmar, John Nielsen, Flemming Gjedde-Nielsen, Bente Toftkær, Tracy Bawi Hlei Lang og Lone Ilum Christiansen - modereret af Helene Maria Kyed   
15.20-16.00   Spørgsmål - modereret af Liv Gaborit

Praktiske oplysninger
Webinaret foregår på dansk. Deltagelse er gratis, men kræver registrering.
Optagelsen vil efterfølgende kunne findes her på siden.

Optaget torsdag 17. juni 2021 kl. 14.00-16.00

Regioner
Myanmar

Tilmeld

17 juni 2021 14:00–16:00

DIIS Eksperter

Helene Maria Kyed
Fred og vold
Seniorforsker
+45 4096 3309