Telefon
+45 3269 8679
E-mail
rmu@diis.dk
CV
Download pressefoto

Rens van Munster

Seniorforsker
Fred og vold
Bio

Primære forskningsområder

Rens van Munsters forskning er motiveret af en dyb fascination af global politik relateret til risici og katastrofer, med særligt fokus på atomspørgsmål. Han er interesseret i, hvordan atomvåben former vores idéer om krig, politik og teknologi samt i de historiske og nutidige forbindelser mellem atomvåben og klimaforandringer. 

Aktuel forskning

Rens van Munster undersøger, hvordan udviklingen af atomvåben under den kolde krig har præget nye idéer om moderne krigsførelse, det internationale systems natur og karakter samt nye opfattelser af udryddelse og planetens overlevelse. Rens van Munster undersøger også forholdet mellem atomvåbenteknologi, den nationale sikkerhedsstat og demokratiet. Endelig udforsker han den antropocæne tidsalders nukleare oprindelse og spørger, hvad vi kan lære, hvis vi betragter den antropocæne tidsalder som det radioaktive liv efter den kolde krig. Eksempelvis spørger han, i hvilket omfang atomprøvesprængninger kan betragtes som ground zero for det antropocæne?

Projekter

Rens van Munster er hovedforsker på projektet Radioactive Ruins: Security in the Age of the Anthropocene (RADIANT), som er finansieret af Det Frie Forskningsråd. Sammen med to kolleger udforsker han den antropocæne tidsalders ofte oversete nukleare oprindelse via tre dybdegående empiriske undersøgelser af centrale atomprøvesprængningsområder under Den Kolde Krig: Marshalløerne, Kasakhstan og Fransk Polynesien. Ved at undersøge de daglige erfaringer med sikkerhed på disse glemte ground zeros for den antropocæne tidsalder, bidrager dette projekt med ny empirisk viden til at besvare et centralt teoretisk spørgsmål: Hvad vil det sige at tale om sikkerhed i en tid med global ødelæggelse?