Podcast

Længe leve lederen

Den ekstreme persondyrkelse når nye højder i italiensk politik
Meloni Salvini og Berlusconi
Valget tegner særdeles lovende for højrefløjens nye dronning Georgia Meloni, der er leder af partiet Italiens brødre, og meget tyder på, at hun vil kunne få magten i en koalition med de to andre højrefløjskandidater Matteo Salvini og den evigt tilbagevendende Silvio Berlusconi. Photo: Shutterstock
Længe leve lederen! – Den ekstreme persondyrkelse når nye højder i italiensk politik

  
Den 25. september skal italienerne til valg, og landet skal have en ny regering – igen, igen, igen. Nærmere bestemt bliver det regering nummer 70 siden anden verdenskrig.

Valget tegner særdeles lovende for højrefløjens nye dronning Georgia Meloni, der er leder af partiet Italiens brødre, og meget tyder på, at hun vil kunne få magten i en koalition med de to andre højrefløjskandidater Matteo Salvini og den evigt tilbagevendende Silvio Berlusconi.

Der er en del, der adskiller Meloni, Salvini og Berlusconi. Men noget de har tilfælles er, at de alle tre er det, man med et begreb fra den politiske teori kunne kalde ”karismatiske” ledere.

Netop den karismatiske leder er omdrejningspunktet for ph.d.-studerende Alberte Bové Ruds forskning. Med udgangspunkt i Italien undersøger hun, hvad det er der karakteriserer den moderne karismatiske politiker - og hvorfor de bliver stadigt mere personlige og ekstreme i deres måde at kommunikere på.

Ifølge Alberte Bové Rud er netop Italien et interessant sted at studere karismatiske ledere, for siden Berlusconi brød igennem som politiker for 30 år siden, ja så har Italien været lidt af et politisk forstørrelsesglas, når det kom til populistiske tendenser. Med andre ord, hvad der sker nu i Italien, kommer måske til at ske i andre vestlige lande om få år.

Det taler vi nærmere om i denne udgave af Verden til forskel.

Regioner
Italien Italien

DIIS Eksperter

 Alberte Bové Rud
Fred og vold
Gæsteforsker
53873717
Længe leve lederen
Den ekstreme persondyrkelse når nye højder i italiensk politik