podcast

Trumps valg af rådgivere cementerer et helt nyt syn på udenrigspolitik

DIIS Podcast analyserer de første udnævnelser i Trump-administrationen

Med valget af Donald Trump som USA’s næste præsident tyder alt på, at vi vil se en ny og radikalt anderledes amerikansk udenrigspolitik. Trump har direkte erklæret, at han i høj grad anskuer international politik med darwinistiske briller – han leder efter stærke alliancer, der kan give USA umiddelbare, synlige fordele – de traditionelle ideologiske alliancer kan blive sekundære.

Trumps rådgivere bliver afgørende for, i hvor høj grad den ideologi vil udmønte sig i amerikansk udenrigspolitik. Og de første udnævnelser tegner et billede af, at Trump er villig til at gennemføre ambitionen om et radikalt brud med ’sædvanen’.Det fortæller seniorforsker på DIIS, Vibeke Schou Tjalve, og ph.d.-studerende på Syddansk Universitet Rasmus Sinding Søndergaard i denne DIIS Podcast.

- Rådgiverne har meget klare ideologiske profiler. Måske er de forskelligartede, men inden for hver deres felter er de ganske kontroversielle, siger Vibeke Schou Tjalve.

Blandt de mest kontroversielle valg er den tidligere chefredaktør for det stærkt højreorienterede nyhedssite Breitbart News, Steve Bannon, som er udnævnt til særlig rådgiver for præsidenten. Og ny national sikkerhedsrådgiver bliver den tidligere chef for den militære efterretningstjeneste DIA, Michael Flynn. Han har skrevet stærkt negativt om muslimer og har forsvaret tortur.

Deres udenrigspolitiske profiler tegner et billede af en Trump-administration, der vil bevæge sig væk fra ’blød magt’ gennem internationale institutioner som eksempelvis FN – også selv om USA’s udenrigspolitik og syn på demokrati hidtil er blevet set som styrket af netop de institutioner.

- Det er en form for magt, som Trump og flere af hans rådgivere har svært ved at få øje på. De er mere optaget af spørgsmålet om, hvorvidt USA fremstår svagt og ydmyget. Og de forstår ikke, hvorfor USA skal underlægge sig et bestemt sæt normer, heller ikke selv om amerikanerne endda samtidig er medudøvere og medforfattere. De ser kun et USA, de føler bliver ydmyget, og tænker: vi er til grin, siger Vibeke Schou Tjalve.

Specielt udnævnelsen af Michael Flynn som national sikkerhedsrådgiver vækker bekymring for forbindelsen mellem Trump og de ministerier, der skal betjene og rådgive ham, mener Rasmus Sinding Søndergaard.

- Som National Security Advisor er man bindeled til Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet. Man skal videregive ministeriernes synspunkter og råd til præsidenten og så give ham sin egen vurdering af informationerne. Derfor skal man gerne være i stand til at gengive synspunkter korrekt uden at fordreje det, der bliver sagt, siger han.

- Man kan godt frygte, at selv hvis der kommer mere moderate folk ude i ministerierne, vil de ikke have ret stor indflydelse, hvis der sidder en National Security Advisor som Flynn og lukker alt det moderate ude.

Regioner
USA

DIIS Eksperter

 Rasmus Sinding Søndergaard
Udenrigspolitik og diplomati
Seniorforsker
+45 6058 9080
Trump
udenrigspolitik med et helt andet verdenssyn