Kronik

Trump, Guterres og FN’s fremtid

FN’s nye generalsekretær på svær balancegang mellem Trump og det globale fællesskab

De globale dagsordener går en hård tid i møde med Trump i Det Hvide Hus. Det ideologiske tankegods, der gemmer sig bag ”America First”-sloganet, er på mange måder et frontalangreb på selve grundidéen bag FN: ønsket om at sikre international fred og sikkerhed gennem etableringen af et globalt sikkerhedssystem.

I denne analyse i Jyllandsposten beskriver seniorforsker ved DIIS, Louise Riis Andersen, den meget vanskelige situation, det sætter FN’s nye generalsekretær, Antonio Guterres i. Han skal på den ene side forsøge at fastholde USA’s engagement i verdensorganisationen, samtidig med at han skal værne om de globale værdier og dagsordener, FN står i spidsen for.

Valget for FN står ikke mellem at gøre ’det rigtige’ eller ’det relevante’, f.eks. i forhold til kampen mod terrorisme og begrænsning af migration. Guterres og folkene omkring ham kan ikke fastholde FN’s relevans ved at sælge ud af FN’s værdier. Tværtimod. Det er netop det universelle og mellemfolkelige, der giver FN sin identitet og eksistensberettigelse. Opgaven handler derfor ikke kun om at få FN så hel og uskadt som muligt gennem en forbigående krise, men derimod om at forandre FN, så det passer bedre til den nye globale (u)orden, der præger det 21. århundrede.
FN’s generalsekretær er på en svær balancegang mellem Donald Trump og globalt fællesskab
Jyllands-Posten, 2017-02-02T01:00:00