Tidsskriftsartikel

Danske lederartikler om Rusland i 2010'erne

De danske lederskribenter ser et stadig mere autoritært og normbrydende Rusland

En gennemgang af lederartikler i aviserne Politiken, Jyllands-Posten, Berlingske, Ekstrabladet og BT i årene 2010-2018 bekræfter, at der er sket et paradigmeskifte i vurderingen af Rusland. En tilsvarende undersøgelse af perioden 2000-2010 viste, at de danske lederskribenter dengang ofte lod tvivlen om Ruslands fremtidige kurs komme de russiske politikere til gode. Den tvivl er nu væk.

Det store vendepunkt var 2014, da Rusland først besatte og annekterede den ukrainske halvø Krim, inden landet (fordækt) engagerede sig militært i krigen i Østukraine. De danske lederskribenter fordømte den russiske adfærd – herunder med brug af referencer til Nazityskland – og de anbefalede og støttede de sanktioner, som Danmark efterfølgende har sat i værk. Det nye syn på Rusland ses også i andre fysiske og politiske arenaer. Et eksempel er naturgasprojektet Nord Stream 2 i Østersøen, som de danske aviser også generelt er imod.

Andre kritikpunkter er Ruslands fremfærd i krigen i Syrien, hvor russiske styrker bl.a. beskyldes for at begå overgreb. Og internt i Rusland ser lederskribenterne et stadig mere autoritært Rusland, hvor demokratiet er afgørende svækket, og individuelle rettigheder undertrykkes. Der har været særligt fokus på behandlingen af den feministiske punkgruppe Pussy Riot, homoseksuelle og generelt folk i opposition til styret i Kreml. Drabet på oppositionslederen Boris Nemtsov (2015) blev mødt med stærk kritik af lederskribenterne, som så drabet som en konsekvens af præsident Vladimir Putins undertrykkelse af politisk modstand.

Læs artiklen fra Nordisk Østforum her.

Regioner
Danmark Rusland

DIIS Eksperter

Flemming Splidsboel Hansen
Udenrigspolitik og diplomati
Seniorforsker
+45 9132 5602
Nordisk Østforum forside, december 2018
Danske billeder af Rusland i 2010'erne
Nordisk østforum : tidsskrift for politikk, 32, 153-173, 2018-07-13T02:00:00