DIIS Working Paper

Dansk forsvars engagement i skrøbelige stater frem mod 2035

Nyt arbejdspapir til regeringens analyse forud for forhandlinger om nyt forsvarsforlig

Danmarks vilje til at være militært til stede i verdens brændpunkter er af skiftende regeringer blevet fremhævet som det ypperste tegn på dansk udenrigspolitisk aktivisme. I de senere år har andre – gamle og nye – trusler meldt sig på banen, samtidig med det i stigende grad er blevet tydeligt, at Vesten har svært ved at omsætte sin militære overlegenhed til politiske resultater i asymmetriske krige i skrøbelige stater.

En ny analyse af seniorforsker Louise Riis Andersen kigger frem mod 2035 og kommer - på baggrund af de hidtidige erfaringer på området og de aktuelle geopolitiske tendenser – med et bud på, hvordan udviklingen i de globale sikkerhedsdynamikker og interventionslogikker i og omkring skrøbelige stater vil forløbe de næste 15 år, og hvad det vil betyde for de mulige opgaver, dansk forsvar kan forvente at stå over for.

Arbejdspapiret er udarbejdet på foranledning af den analysegruppe, regeringen nedsatte i december 2019 som led i forberedelsen af det næste forsvarsforlig fra 2024. Papiret kommer ikke med anbefalinger til forsvarets indretning, men lægger op til en bred politisk debat om omfanget, målene og den institutionelle indlejring af Danmarks eventuelle fremtidige militære indsatser i skrøbelige stater.

DIIS Eksperter

none
Udenrigspolitik og diplomati
Seniorforsker
+45 3269 8698
Voldelige konflikter ustabilitet og skrøbelighed frem mod 2035
Voldelige konflikter, ustabilitet og skrøbelighed frem mod 2035
arbejdspapir til analysegruppen om dansk sikkerhedspolitik