DIIS Comment

USA på vej ud af Syrien

- hvor efterlader det dansk sikkerhedspolitik?

Udmeldingen fra Washington om, at Trump trækker sine styrker ud af Syrien har rimeligt nok trukket overskrifter i danske medier. De fleste stiller spørgsmålet om, hvad det betyder for krigen mod Islamisk Stat og i forlængelse heraf rejst diskussionen om, hvorvidt Islamisk Stat igen kan blive en stor trussel mod Europa.

Spørgsmålet burde i dansk sammenhæng imidlertid være, hvor Trumps beslutning egentlig efterlader dansk sikkerhedspolitik. Siden den Kolde Krigs afslutning og navnlig siden krigene på Balkan har Danmark beredvilligt stillet op med militære styrker, når USA har kaldt. Dansk sikkerhedspolitik blev under Anders Fogh Rasmussen knyttet stadig tættere til USA. Det førte til danske indsatser i Irak og Afghanistan. Danmark stillede igen, da USA indledte krigen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien. Og da USA med den amerikanske forsvarsminister Mattis bad om nye danske kamptropper til Afghanistan sidste efterår til Afghanistan, skyndte regeringen sig med Folketingets opbakning at sende soldater dertil.

Danmark fik forsikringer om, at USA ville stå i spidsen for krigen mod transnational jihadisme, mod al-Qaida og mod Islamisk Stat: Danmark kunne regne med USA, når danske tropper skulle slås med jihadisterne. Nu tager USA hjem. På trods af alle de meldinger, der er kommet fra det amerikanske udenrigsministerium og forsvarsministerium.

Alle kloge analytikere og eksperter siger, at USA vil blive i Afghanistan. Alle ved, at det, der dog hænger lidt sammen i Afghanistan skyldes den militære tilstedeværelse af amerikanske styrker. Men Trumps beslutning om at trække styrkerne hjem fra Syrien, bestyrker hans politik og er et forvarsel om, hvad der formentlig kommer til at ske i 2019, nemlig amerikansk tilbagetrækning fra Afghanistan. Trump vil ikke bruge penge på en krig, USA ikke kan vinde. Andre må kæmpe krigen mod terroristerne: Kina og Rusland. Trump vil ikke. Det er for dyrt og det støtter ikke hans kampagne.

Hvad vi kan forvente os i 2019 er, at USA mod alle forudsigelser trækker sig ud af Afghanistan. Rodet i Afghanistan og Sydasien kan andre tage sig af, vil Trumps vurdering være: Mellemøsten og Sydasien er en dårlig investering set fra forretningsmanden Trumps skrivebord. Der er ifølge hans beregninger kun to gode forretninger, nemlig Saudi-Arabien og Israel. Saudi-Arabien styrker amerikansk økonomi og Israel styrker Trumps vælgerpotentiale. Resten er dårlig økonomi. Så færdig med det!

2019 vil således indebære USA ud af Mellemøsten og Afghanistan, en støtte til Israel, der indebærer en løsning på den palæstinensiske konflikt ved af afvise det palæstinensiske problem – der er jo efterhånden kun 10.000 flygtninge tilbage fra 1948, siger Trump – og fuld støtte til Saudi-Arabien og kongerigets kolde krig mod Iran. Ikke andet i Mellemøsten. Krigen mod terror bliver herefter ført i form af stram indvandringspolitik til det amerikanske hjemland. Mellemøsten og resten af verden kan sejle sin egen sø.

Hvor efterlader det dansk sikkerhedspolitik? Vil Danmark stadig bruge millioner på at have tropper i Mellemøsten og Afghanistan og med hvilken begrundelse? Hvad vil Danmark egentlig nu, hvor USA skrider hjem og kun tænker på sig selv?

Regioner
Danmark Syrien USA

DIIS Eksperter

Lars Erslev Andersen
Migration og global orden
Seniorforsker
+45 9132 5476
USA på vej ud af Syrien
- hvor efterlader det dansk sikkerhedspolitik?