DIIS Book

Ti år efter 11. september

Tilbageblik, status, og aktuelle tendenser

11. september 2011 er det ti år siden, USA blev ramt af det største terrorangreb, verden nogensinde havde set udført af en ikkestatslig gruppe. Denne tragiske begivenhed markerede i helt ekstraordinær forstand et før og et efter. Lige så voldsomt og chokerende angrebet var i sig selv, lige så dramatisk og omfattende var reaktionen på det. Verden blev med de fly, der ramte World Trade Center i New York City og Pentagon i Washington, D.C. grundlæggende forandret.

Terrorisme og bekæmpelse af terrorisme kom øverst på den globale sikkerhedspolitiske dagsorden. Omfattende krige blev indledt, internationale tiltag og konventioner blev vedtaget, nationale lovgivninger ændret, og mange steder blev global sikkerhed tænkt og forstået som en kamp om grundlæggende værdier. Europa blev i 2004 i Madrid og i 2005 i London ramt af terrorisme, mindre angreb har fundet sted, og mange forsøg er blevet afværget.

Ti år er gået, siden den i den brede offentlighed dengang ukendte Osama bin Laden blev verdensberømt og berygtet som leder af det dengang lige så lidt kendte al-Qaeda. I maj 2011 blev han som verdens mest eftersøgte terrorist og langt mere kendt end de fleste statsledere slået ihjel i sit hus i Pakistan. Hans død blev af mange fortolket som den foreløbige kulmination på en intensiv jagt på al-Qaeda-ledere, der for alvor blev indledt i slutningen af 2007, og som i dag har sat topledelsen i al-Qaeda under et kolossalt pres. I løbet af få år vil USA og koalitionsstyrkerne efter alt at dømme være ude af Afghanistan, ligesom tilbagetrækningen fra Irak har stået på i nogle år. I 2009 afviklede først England, dernæst USA retorikken “krigen mod terror”, og meget tyder på, at denne krig i hvert fald er ved at gennemgå en stor forandring siden den omfattende reaktion på 9/11 i 2001. Men mange af de initiativer, der blev taget til at bekæmpe terrorisme militært, efterretningsmæssigt, på lovgivningsområdet, i internationale aftaler, i beredskab, politisk og økonomisk er stadig intakte, og den rystende terrorhandling, der fandt sted i Oslo 22. juli udført af en “korsfarer” fra det højreekstremistiske miljø, minder os i uhyggelig grad om, at truslen fra terrorisme ikke er væk selvom al-Qaeda-ledelsen i dag er under pres.

Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) har siden 2006 i sit forskningsprogram haft et særligt fokus på terrorisme og terrorismebekæmpelse. Takket være to særbevillinger over finansloven (2007-2009 og 2010-2012) har DIIS haft mulighed for gennem forskning, formidling, publikationer samt organisering af seminarer og konferencer at gøre en særlig indsats i studiet af terrorisme.

Ti år efter 9/11 er det derfor naturligt, at DIIS dels gennem denne lille publikation, dels gennem et seminar på DIIS 2. september 2011 gør status, ser tilbage på ti år med terrorisme øverst på den globale sikkerhedspolitiske dagsorden og ser fremad. Hverken bogen eller seminaret præsenterer et fuldstændigt billede, men er bidrag til diskussionen om, hvor vi står i dag i udviklingen siden 9/11. Vi fortsætter vores forskning og formidling, og områder, der ikke tages op i nærværende publikation, vil finde dækning i kommende bøger og seminarer.
Indhold
  • Forord
  • Al-Qaedas svanesang
    Status og tilbageblik på 10 års krig mod (al-Qaeda-) terrorisme
    Af Lars Erslev Andersen
  • Individualismens terrorisme
    Af Ann-Sophie Hemmingsen
  • Hjemmedyrket terrorisme
    Trussel eller skrøne?
    Af Manni Crone
  • AQAP’s og al-Shabaabs nye transnationale mediestrategier
    Mobilisering af udenlandske kæmpere
    Af Søren Hove
  • Israel, Palæstina og den internationale kamp mod terror
    Af Leila Stockmarr
  • På jagt efter terrorister i Sahara og Sahel
    Af Ulla Holm
  • Dansk terrorbekæmpelse
    Hvad koster den, og hvad får vi for pengene?
    Af Peter Hansen

Emner

DIIS Eksperter

Lars Erslev Andersen
Migration og global orden
Seniorforsker
+45 9132 5476
Manni Krone
Fred og vold
Seniorforsker
+45 3269 8669
10 år efter 11. september
Ti år efter 11. september 2001
tilbageblik, status og aktuelle tendenser