Rapport

Teknologikonkurrencen og dens implikationer for Danmark

Den tiltagende stormagtrivalisering udspiller sig i stigende grad som en teknologikonkurrence. Det ændrer betingelserne for dansk sikkerheds- og forsvarspolitik

International politik er i stigende grad karakteriseret ved udtalt stormagtsrivalisering, der især involverer politiske, økonomiske og militære magtforhold – og teknologi står helt centralt i udviklingen og fastholdelsen af disse magttyper. Desuden påvirker teknologiudviklingen indenrigspolitiske forhold mellem stater, virksomheder og borgere.

Derfor har teknologiområdet bevæget sig fra en relativt samarbejdende og globaliseret verdenspolitik til en mere konkurrencepræget verdenspolitik, der er underlagt den intensiverede stormagtsrivalisering. Det har gjort teknologiområdet mere betydningsfuldt i international politik.

Hvad det betyder for Danmark og Europa undersøger en ny rapport fra Center for Militære Studier. Rapporten er medforfattet af Tobias Liebetrau, der er associeret forsker på DIIS.

USA’s øgede fokus på innovation og teknologi sætter EU og de europæiske NATO-lande under fornyet pres for at følge med teknologiudviklingen. Samtidig sker der en udvikling og spredning af ny, avanceret missil- og sensorteknologi i Kina og Rusland, som både skaber usikkerhed i Europa og medfører en svækkelse af den traditionelle vestlige teknologiske overlegenhed. 

For Danmark medfører den globale teknologikonkurrence, et fornyet pres for modernisering (særligt digitalt) af forsvaret, nye forventninger fra vores allierede og mere komplekse trusler i det danske nærområde. Rapporten konkluderer, at Danmark har brug for at etablere fastere rammer for at følge med i udviklingen af civile og militære teknologier. Den opstiller derfor tre muligheder for, hvordan Danmark – f.eks. i det kommende forsvarsforlig – kan håndtere udfordringerne fra den øgede teknologikonkurrence.

Teknologikonkurrencen og dens implikationer for Danmark rapport
Teknologikonkurrencen og dens implikationer for Danmark