Digital publikation

Alle nyheder er konstruerede, og intet kan siges at være sandt

Informationskrigen kræver et langsigtet svar

Informationskrigen bliver stadig mere intens. Vi mærker det især i vores forhold til Rusland, hvorfra desinformation flyder ubesværet. Senest har sagen om det malaysiske fly MH17, som i juli 2014 blev skudt ned over det østlige Ukraine, illustreret udfordringerne. I skrivende stund har de statskontrollerede medier således fremsat ikke færre end ni forskellige fortolkninger af MH17’s triste skæbne. Ingen af disse afspejler dog konklusionen fra den hollandsk-ledede undersøgelseskommission.

I det russiske mediebillede er alle nyheder konstruerede. Man kan ikke sige at fremsætte ”sandheden” men derimod blot forsøge at oplyse ved at levere fortolkninger til en fælles nyhedsarena. Forbrugerne af nyheder kan så vælge frit fra denne arena. Det er en ekstrem perspektivisme.

Der synes at være sket et paradigmeskifte i de russiske myndigheders instrumentelle brug af medierne som en force multiplier. Denne udvikling bør give anledning til en grundig overvejelse af et passende modsvar. De liberale demokratier bør udvikle stærkere kognitive firewalls, som kollektivt og individuelt gør nyhedsforbrugerne i stand til at skelne skarpere mellem kvaliteten af nyheder. Det er et dannelsesprojekt for fremtiden.

Regioner
Rusland

DIIS Eksperter

Flemming Splidsboel Hansen
Udenrigspolitik og diplomati
Seniorforsker
+45 9132 5602
The truth is what you make of it
The challenges of the post-factual era