DIIS Report

Rapport: NATO har brug for en egentlig Ruslandspolitik

NATO har militært tilpasset sig en mere aggressiv russisk sikkerhedspolitik. Men den politiske dimension er ikke fulgt med – ikke mindst på grund af intern uenighed i NATO. Danmark kan spille en vigtig rolle i at løsne det fastlåste forhold op, skriver Sten Rynning og Jens Ringsmose i ny DIIS-rapport.

NATO mangler en fælles Ruslandspolitik – og det gør alliancen reaktiv i den kontinuerlige dans med den store nabo mod øst. Stilstand er farlig: Stabilitet og forudsigelighed kræver dialog med Rusland.

Det konstaterer sikkerhedsforskerne Jens Ringsmose og Sten Rynning i en ny rapport for DIIS: "NATO og Rusland mellem strategisk konfrontation og stabilitet".

Det skyldes blandt andet en række offensive tiltag fra russisk side som annekteringen af Krim og støtten til separatisterne i Østukraine.

Men det skyldes også intern uenighed i NATO om, hvordan man grundlæggende ser Rusland. Blandt medlemmer i alliancen er der meget forskellige syn på stormagten mod øst – og hermed også på, hvordan man skal kalibrere forholdet.

Det betyder, at NATO militært relativt hurtigt har omstillet sig til et forandret trusselsbillede i forholdet til Rusland og har ajourført sin afskrækkelsesprofil bl.a. med en tredobling af sin hurtige responsstyrke.

Til gengæld er den politiske dimension ikke fulgt med. Man er ganske enkelt ikke enige i NATO om, hvad Rusland er, skriver rapportens forfattere, der mener, at Danmark kan spille en vigtig rolle i at løsne det fastlåste forhold op i fremtiden.

Regioner
Rusland
DIIS Report 2019: 07 NATO og Rusland mellem strategisk konfrontation og stabilitet
NATO og Rusland mellem strategisk konfrontation og stabilitet
Danmarks muligheder for at fremme kontinental dialog