Artikel

Hvad der bliver målt bliver - med større sandsynlighed - gjort

Derfor er valget af indikatorer vigtigt for realiseringen af FNs kommende verdensmål

Forhandlingerne om de nye verdensmål for global bæredygtig udvikling er godt i gang. De fleste forventer, at FN på generalforsamlingen til september vil vedtage de 17 mål for global bæredygtig udvikling, som en gruppe på 90 lande foreslog sidste år.

Det er imidlertid langt mere uvist, hvordan verdenssamfundet vil omsætte disse mål til praksis og holde styr på, om de bliver opfyldt. Her er indikatorer væsentlige, og det i mere end én forstand, for ”hvad der måles, bliver (med større sandsynlighed) gjort”.

Lige nu ligger det i kortene, at indikatorerne skal forhandles på plads i løbet af 2016 under Mogens Lykketofts formandskab, således at de kan vedtages på FN’s generalforsamling i 2016.

- Bæredygtig udvikling handler ikke alene om at få alle i skole og sikre mødres og børns overlevelse, men også om den måde, vi i verden producerer, forbruger og fordeler på, skriver seniorforsker Helle Munk Ravnborg i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

- Det, vi har målt på indtil nu, har ikke fået os til at gøre det, der skal til for at sikre en bæredygtig verden for alle. Der er derfor brug for at gå grundigt til værks og sikre, at de indikatorer, vi vælger, vil sætte os i stand til at måle det, som er kritisk for en bæredygtig udvikling.

DIIS Eksperter

Helle Munk Ravnborg
Bæredygtig udvikling og regeringsførelse
Seniorforsker
+4525471657
Hvad der bliver målt, bliver gjort