Bogkapitel

Danskerne er i et kompliceret forhold med EU

På trods af betydelig EU-skepsis hersker der en forståelse af, at EU er nødvendig, viser rapport

Sammenhængskraften i EU synes forsvindende lille i en tid, hvor selve unionens eksistens er truet af altoverskyggende kriser som terrorangreb, flygtningekrisen og ikke mindst Brexit. En ny rapport fra European Council on Foreign Relations viser dog, at billedet ikke er helt entydigt.

Rapporten udforsker faktorer, der bidrager til sammenhængskraften i EU, og ph.d.-studerende ved DIIS Christine Nissen har bidraget med den danske analyse. ECFR har udarbejdet modellen ”The EU Cohesion Monitor”, hvor sammenhængskraften bliver målt på parametrene attitude, engagement, tilslutning, sikkerhed, policy integrering, naboskab, finansiering, økonomiske forbindelser, modstandskraft og erfaringer. Alt sammen elementer, der er vigtige for i, hvilken retning og med hvilken hastighed EU-samarbejdet kan bevæge sig.

Den danske analyse viser på den ene side, at der hersker en betydelig EU-skepsis i befolkningen, ikke mindst eksemplificeret ved seneste EU-afstemning i december 2015, hvor danskerne (igen) sagde nej til mere EU. På den anden side viser det sig, at der eksisterer en høj sammenhængskraft på flere parametre, såsom danskernes ’engagement’ og ’attitude’ i forhold til EU.

Befolkningen vil generelt gerne EU, især når de får noget ud af samarbejdet. Selv om det danske forhold til EU er kompliceret, så er der en klar forståelse af, at EU er en nødvendig ramme for et lille land som Danmark.

Regioner
Danmark EU

DIIS Eksperter

Christine Nissen
Udenrigspolitik og diplomati
Forsker
+45 9132 5429
Keeping Europeans Together
Denmark
It's complicated
Keeping Europeans together : European Council on Foreign Relations, 2016