DIIS Book

Danish Foreign Policy Review 2021 - med COVID, klima og bistand i perspektiv

2020 var på alle måder et ekstraordinært år, også i international politik, hvor én begivenhed først og fremmest dominerede: Covid-19 satte både nationale regeringer og internationale institutioner under ekstremt pres. Således også EU, hvor der var krav om en ekstraordinær indsats fra medlemslandene, og det indre sammenhold blev udfordret. Særligt landene i Syd ønskede, hvad Italiens premierminister Conte beskrev som en ”europæisk forsvarslinje”, mens Portugals leder, Antonio Costa, udtalte, at ” ‘Either the EU does what it has to do, or it will end”.

Landene i Syd ønskede et beredskab, hvor EU's lande økonomisk støttede hinanden i krisen på en måde, der overskrev EU´s eksisterende lånevilkår. Fire lande mod nord, heriblandt Danmark, var langt mere sparsommelige. Krisen har udfordret EU´s sammenhængskraft, men i sidste ende peger resultatet mod et stærkere og mere integreret EU, skriver Fabrizio Tassinari i en analyse, der er en del af Den udenrigspolitiske årbog. Den udgives hvert år af DIIS, og udkommer i år 21. juni.

Årbogen indeholder i alt fire fagfællevurderede forskerartikler, der analyserer centrale elementer i dansk udenrigspolitik.

Covid har således også forstærket en allerede eksisterende tendens i retning af øget autokrati i mange lande, Danmark støtter. Det skaber et stadig mere presserende dilemma omkring fattigdomsbekæmpelse og demokratifremme i dansk udviklingspolitik. Det skriver Rasmus Hundsbæk og Thabit Jacob i en artikel med udgangspunkt i støttelandet Tanzania.

Årbogen undersøger også:

  • Danmarks ledende rolle internationalt i kampen mod klimaforandringer: hvilke strategier er i spil for at opretholde denne position? Hvad kan gå galt?
  • Danske krisebeslutninger de sidste 250 år: hvad kan vi lære af dem?

Udover forskerartiklerne indeholder årbogen en status på det forgangne år fra hhv. udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Trine Bramsen.

Review udgives på engelsk, men først i bogen er der opsummeringer af artiklerne på både engelsk og dansk. Bogen indeholder også en bibliografi over publikationer på engelsk om dansk udenrigspolitik udgivet i 2020.

Danish Foreign Policy Review 2021 er redigeret af direktør Kristian Fischer og seniorforsker, dr.scient.pol. Hans Mouritzen.

Regioner
Danmark

DIIS Eksperter

Hans Mouritzen
Udenrigspolitik og diplomati
Seniorforsker
+45 3269 8790
Danish Foreign Policy Review 2021
Danish Foreign Policy Review 2021