DIIS Report

Med cyber-jægerne på ulvejagt i internettets mørke underverden

Kan online-radikalisering forebygges ved brug af ny teknologi?

Udbredelsen af ekstremistisk propaganda på internettet har medført en række bløde og hårde forebyggelsestiltag. Men drømmen om big data, smarte algoritmer og open source intelligence vinder hastigt frem, og radikaliseringsforebyggelsens søgen efter terrorister in spe tager stadig mere avancerede metoder i brug. Det seneste skud på stammen er kvantitative analyser af de præradikaliserede unges færden på internettet.

De kvantitative metoder skal således være myndighedernes værktøj i ekstremisme- og terrorbekæmpelsen. Metoderne beskrives ofte som teknologisk avancerede forlængelser af allerede eksisterende forebyggelsestilgange såsom censur, overvågning og forskellige former for modnarrativer. Men metoderne fremhæves også som nye teknologier, der skal pege forebyggelsesindsatsen i retning af de mest radikaliseringssårbare unge og dermed styrke ”den tidlige indsats”.

De kvantitative tilgange fortrænger dog en række ubesvarede spørgsmål i radikaliseringsteorien. Og de bygger videre på en uholdbar forestilling om at kunne ”profilere” terrorister eller radikaliserede unge.

En ny DIIS-rapport sætter fokus på den nye litteratur om forebyggelse af online-radikalisering. Rapporten undersøger i tre dele, hvordan forebyggelsesteknologierne præsenteres, og hvilke antagelser de bygger på. Første del redegør for og diskuterer spændet mellem hårde sikkerhedsteknologiske løsninger og bløde modnarrativer. Anden del redegør for de kvantitative indholds- og netværksanalyser og diskuterer metodernes radikaliseringsteoretiske begrænsninger. Tredje del diskuterer forebyggelsesmetodernes grundlæggende antagelser om radikalisering og problematiserer en række bagvedliggende logikker.

Rapporten er den sidste rapport i en serie af tre, der konkluderer et litteraturstudie i online-radikalisering. Rapporten fokuserer udelukkende på de forskellige forbyggelsespolitiske løsninger og de antagelser, som løsningerne baserer sig på. For en bredere indføring i litteraturen om online-radikalisering kan rapporten således med fordel læses sammen med nummer 1 og 2 i serien.

none
Online-radikalisering
forebyggelse på internettet