Livestreaming

DIIS event

Asien som geopolitisk arena: Hvad betyder det for Europa?

Asiens geopolitiske landkort er under hastig forandring i takt med at stormagtsrivaliseringen mellem USA og Kina intensiveres - implikationerne for Europa og Danmark er vidtrækkende.
Indo-Pacific map
Ved at trykke på afspil, accepterer du cookies fra den eksterne video-udbyder.


Se livestreaming her
 

Mens Rusland har kapret rampelyset i Europa, udspiller stormagtsrivaliseringens hovedakt sig i Asien med Kina og USA som de primære aktører sekunderet af diverse regionale, men efterhånden også europæiske stormagter. For reelt beror Europas velfærd og sikkerhed i stigende grad netop på udviklingen i Asien, hvor Kinas opstigning ikke blot udfordrer den eksisterende orden, men også omformer det geopolitiske landskab.

Dette seminar retter opmærksomheden mod de geopolitiske brudflader i Asien med særlig fokus på tre centrale udviklingstendenser: 

  1. Fremkomsten af Indo-Pacific som en ny geopolitisk arena, de europæiske lande skal forholde sig til.
  2. Indgåelsen af den kontroversielle AUKUS-pagt (mellem Australien, Storbritannien og USA) som led i inddæmningen af Kina.
  3. Intensiveringen af Taiwan-konflikten som følge af hovedaktørernes (Taiwan, Kina og USA's) stadig mere uforenelige strategier. 

Risikerer krigen i Ukraine fuldstændigt at overskygge Danmarks/Europas interesser og engagement i Asien, kan europæerne overhovedet finde fælles fodslag i forhold til håndteringen af udfordringen fra Kina, og udgør Taiwan-konflikten en større trussel mod den internationale orden end krigen i Ukraine?

Talere
Hans Mouritzen, seniorforsker, DIIS
Hans vil give en introduktion til AUKUS-pagten mellem Australien, Storbrittanien og USA og fokusere dels på pagtens rolle i Vestens inddæmning af Kina og dels den efterfølgende splid mellem på den ene side Frankrig/EU og på den anden side UK/Australien/USA.

Camilla TN Sørensen, lektor, Forsvarsakademiet
Camilla TN Sørensen er lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet, hvor hun forsker og underviser i stormagtspolitik, strategi og -diplomati med særligt fokus på Kina.
Camilla vil tale om, hvordan Indo-Pacific er kommet højere op på den danske og europæiske dagsorden - både i vores bilaterale alliance med USA samt i NATO og EU sammenhæng - og hvordan de europæiske lande kan bidrage til at håndtere et stærkere og mere selvhævdende Kina. 

Andreas Bøje Forsby, seniorforsker, DIIS
Andreas vil give et overblik over den intensiverede Taiwan-konflikt, præsentere det fremvoksende skæbnefællesskab mellem Taiwan og Vesten samt skitsere implikationerne for Danmark og Europa.

Kristian Fischer, direktør, DIIS

Program
15.00-15.10     Introduktion, Kristian Fischer
15.10-15.25     Europæiske perspektiver på Indo-Pacific, Camilla TN Sørensen
15.25-15.40     AUKUS-pagten og europæiske forviklinger, Hans Mouritzen
15.40-15.55     Taiwan-konfliktens implikationer for Europa, Andreas Bøje Forsby
15.55-16.30     Q&A, modereret af Kristian Fischer

Seminaret blev afholdt den 10. november 2022 kl. 15.00-16.30 i DIIS Auditorium.

Tilmeld

10 november 2022 15:00–16:30
DIIS Auditorium

DIIS Eksperter

Andreas Bøje Forsby
Udenrigspolitik og diplomati
Seniorforsker
+45 6177 7111
Hans Mouritzen
Udenrigspolitik og diplomati
Seniorforsker
+45 3269 8790