Video

Akutte udfordringer stjæler fokus fra langsigtede løsninger i Den Arabiske Verden

DIIS-konference om konflikterne i Mellemøsten og Nordafrika

Danmark og alliancepartnerne vil være dybt involveret i den politiske udvikling i Den Arabiske Verden i mange år frem. Derfor er det nødvendigt at forstår de helt grundlæggende problemer, der skaber de sekteriske og politiske konflikter.

Sådan lød budskabet fra en række førende internationale forskere i radikalisering og politik i Mellemøsten og Nordafrika (MENA-landene), der 1. december var samlet i Udenrigsministeriet til konferencen ’Engaging with an Arab World in Crisis’ arrangeret af DIIS.

- Vestens engagement i MENA-landene kommer til at spænde over generationer. Lige nu er vi mest optaget af de akutte udfordringer i regionen, sagde Jean-Marie Guéhenno, præsident for International Crisis Group.

Krav om retfærdighed
Der er gået fire år, siden det Det Arabiske Forår sprang ud i slutningen af 2010 og begyndelsen af 2011. Dengang så mange en skrøbelig mulighed for politisk forandring i en region, der gennem årtier er blevet styret af autoritære regimer.

I dag ser det mere dystert ud. Med et par få, men væsentlige undtagelser som for eksempel Tunesien, er de gamle regimer stadig ved magten, og de regionale spændinger er øgede med decideret borgerkrig i Syrien og væbnede konflikter i lande som Libyen og Yemen.

- Vi så Det Arabiske Forår som et krav om demokrati, men det var nærmere et krav om retfærdighed. Demokrati blev mange steder set som vejen til at opnå retfærdighed, men det var ikke i sig selv et mål, sagde Jean-Marie Guéhenno.

Tre akser kæmper om indflydelse
Situationen er ekstremt kompleks – for ud over at udløse revolutioner og vælte regeringer har Det Arabiske Forår tændt sekteriske konflikter, der i årevis har ulmet under overfladen. Men det er vigtigt at forstå, at konflikterne i høj grad også er stedfortræder-konflikter, hvor mange forskellige parter er involveret. Det sagde Lina Khatib, der er direktør for Carnegie Middle East Center i Beirut.

Hun nævner tre akser, der hver især udkæmper en stedfortræder-krig i Syrien: USA – Rusland, Saudi-Arabien – Iran og Saudi-Arabien – Qatar & Tyrkiet.

- Vi kommer ikke til at se en politisk løsning i Syrien, der ikke stiller alle disse parter tilfredse, sagde Lina Khatib.

Anbefalingerne fra talerne på konferencen var blandt andet:

  • at have øje for, at regionale aktører som Tyrkiet, Iran, Saudi-Arabien og Qatar har noget på spil i stort set samtlige konflikter i området
  • at decentralisere magten i stedet for at fordele den efter sekterisk repræsentation
  • at inkludere moderate islamister for dermed at legitimere udelukkelse af ekstreme islamister

Se hele konferencen ovenfor

Talere

Martin Lidegaard, Minister for Foreign Affairs, Denmark

Jean-Marie Guéhenno, President, International Crisis Group

Steven Heydemann, Vice President, United States Institute for Peace

Lina Khatib, Director, Carnegie Middle East Center

Hazem Kandil, Lecturer, University of Cambridge

Ellen Lust, Professor, Yale University

Mohammed Hafez, Chairman, Naval Postgraduate School

Rasmus Alenius Boserup, Senior Reseacher, DIIS

Helle Malmvig, Senior Researcher, DIIS

Sune Haugbølle, Associate Professor, Roskilde University

Jakob Wichmann, Partner, JMW

DIIS Eksperter

Helle Malmvig
Fred og vold
Seniorforsker
+45 5059 3072