Digital publikation

Politiske udrensninger i Vietnam er et opgør med korruption – og et positivt signal til udenlandske virksomheder

Vietnams kommunistparti har kastet sig ud i de mest omfattende politiske udrensninger i landets nyere historie. Siden årsskiftet har partiet afsat en præsident og to vicestatsministre. Udrensningerne er et signal til det voksende antal udenlandske investorer og til befolkningen om, at partiet ikke tolererer korruption.
Ledelsen i Vietnams kommunistparti
Udrensningerne, der er de største i Vietnams nyere historie, gav straks anledning til spekulationer om, at generalsekretæren for kommunistpartiet, Nguyen Phu Trong (nr. 2 fra venstre), var i gang med at lave en ”Xi Jinping”, hvor han samler al magt omkring sig. Det er der imidlertid ikke noget, der tyder på. Foto: Nhac Nguyen/AFP/Ritzau Scanpix

Vietnam er de sidste 10-15 år blevet et af de absolut mest populære lande for danske turister, men også for dansk erhvervsliv. Tre årtier med vækstrater på omkring seks procent om året, en voksende og mere købekraftig middelklasse og lønninger, der er cirka 40 procent lavere end i Kina, har gjort landet særdeles attraktivt.

Mange virksomheder har derfor valgt Vietnam til som et supplement eller et alternativ til Kina.

For virksomhederne har det haft stor betydning, at der er politisk stabilitet i Vietnam. Derfor kom det for mange som lidt af et chok, da det vietnamesiske kommunistparti i begyndelsen af året foretog en omfattende udrensning i partiet og regeringstoppen. Inden for et halvt år blev præsidenten, to vicepremierministre, flere ministre og hundreder af embedsmænd, enten arresteret, eller tvunget til at træde tilbage.

Enerådende magt

Korruption er velkendt i Vietnam, hvor befolkningen i mange år har måtte leve med ”dagligdags-korruption.”

Vil man være sikker på, at ens børn får gode karakterer i skolen, skal man huske den årlige pengekuvert til læreren. Vil man være sikker på at få adgang til sundhedsydelser, skal sundhedspersonalet betales. Det nye er, at kommunistpartiet de senere år har grebet ind over for de store korruptionssager, som har involveret tusindvis af embedsmænd og den private sektor. 

Partiet har stor folkelig opbakning til sin deres antikorruptionskampagne, der samtidig er et positivt signal til udenlandske virksomheder
...

For Vietnams kommunistiske parti handler alle beslutninger om at fastholde partiets enerådende magtposition. Derfor er partiet følsom over for kritik fra befolkningen. Det har ført til en stramning overfor civilsamfundsaktører, der har kritiseret styret for magtfuldkommenhed og en manglende indsats overfor korruption.

Da generalsekretæren for kommunistpartiet, Nguyen Phu Trong, overtog magten i 2011, gjorde han kampen mod korruption til et hovedtema. Trong anså simpelthen korruption som en trussel mod partiets legitimitet hos befolkningen. Den høje økonomiske vækst er en vigtig forudsætning for at fastholde kommunistpartiets legitimitet. Så længe partiet kan levere sociale og økonomiske forbedringer til befolkningen, vil det ikke for alvor blive udfordret. 

Trong har anlagt en benhård linje over for korruption i parti og regering. Har man har det politiske ansvar for et område, hvor der er foregået uregelmæssigheder, så er man ansvarlig, uanset om man havde kendskab til det eller ej. Det er uklart om præsidenten og de to vice-premierministre, der måtte træde tilbage, var direkte involveret i korruptionssager, men da de havde det politiske ansvar for området, måtte de gå.

En ”Xi Jinping”?

Udrensningerne, der er de største i Vietnams nyere historie, gav straks anledning til spekulationer om interne magtkampe i partiet og om at Trong var i gang med at lave en ”Xi Jinping”, hvor han samler al magt omkring sig. Det er der imidlertid ikke noget, der tyder på. Trong har længe ønsket at træde tilbage, blandt andet på grund af helbredsproblemer, og i modsætning til dets kinesiske søsterparti har Vietnam en kollektiv daglig ledelse, hvor magten er fordelt på flere personer. 

De sidste årtier har Vietnam udviklet sig til en af de mest åbne økonomier i Asien. Den kurs vil fortsætte.
...

Generalsekretæren er godt nok nummer ét blandt ligemænd, men kan blive stemt ned i Politbureauet. Det skete i 2021, hvor Trong ikke kunne få opbakning til sin efterfølger.

Med udnævnelsen af den nye præsident, Vo Van Thuong, har Trong sikret en smidig overgang til en ny generalsekretær senere i år, eller ved partikongressen i 2026.

Trong og Xi Jinping
Foto: Li Tao/Photoshot/Ritzau Scanpix

En af Asiens mest åbne økonomier

Om det bliver den nuværende formand for parlamentet, Vuong Dinh Hue, eller den nye præsident, er stadigt uklart. Der er imidlertid ikke en ny Xi Jinping på vej i Vietnam, og der er heller ikke tale om et opgør mellem pro-vestlige og pro-kinesiske fraktioner, som mange har spekuleret i.

Partiet har stor folkelig opbakning til sin deres antikorruptionskampagne, der samtidig er et positivt signal til udenlandske virksomheder.

Virksomhederne skal imidlertid være ekstra opmærksomme på den rolle, deres lokale partnere spiller. En række topledere i forretningsverdenen er allerede blevet arresteret, eller under anklage for korruption. Korruptionskampagnen har haft den sideeffekt, at ministerier og lokalregeringer tøver med at træffe beslutninger af frygt for at begå fejl og har skabt flaskehalse for mange udenlandske virksomheder. 

De sidste årtier har Vietnam udviklet sig til en af de mest åbne økonomier i Asien. Den kurs vil fortsætte.

Kampen mod korruption er vigtig for at indgå nye partnerskaber og frihandelsaftaler. Begge dele er vigtige for Vietnams udenrigspolitiske strategi, der forsøger at holde landet fri af supermagtsrivaliseringen og i stedet etablere samarbejder med alle lande uden at være for tæt på nogen.

Regioner
Vietnam
Politiske udrensninger i Vietnam er et opgør med korruption – og et positivt signal til udenlandske virksomheder