Anmeldelse

Er det ulovligt at redde liv i Europa?

Ny film om livredderne i Middelhavets flygtningegrav

 

Anmeldelse: Seniorforsker ved DIIS Sine Plambech har anmeldt og giver 5 stjerner i Altinget til den nye film ”Sigtet for at redde liv” med den engelske titel 'Humanity on Trial'.

Danske Salam er livredder på verdens mest dødelige migrationsrute− Middelhavet på vejen mod Europa. Det var det ikoniske fotografi af den lille druknede flygtningedreng, tre-årige Aylan Kurdi, med ansigtet i det våde europæiske sand, der fik Salam til at købe billet til Grækenland. Få dage efter var han i gang med at redde forkomne babyer og gamle kvinder op af havet.

Men en nat, hvor Salam leder efter en gruppe skibbrudne flygtninge på havet, bliver han mødt af den græske kystvagt, der sigter ham for menneskesmugling. Nu risikerer han livstid i et græsk fængsel.

De voldsomme fotos af de mennesker, Salam løfter, våde, blege, kolde og søsyge op af havet, er intime, og man får i øjeblikke følelsen af at være der – som betragter i bådene. En tragedie, hvor alle med god fysik, svømmetræning, uanset uddannelse, kunne være en af flygtningekrisens livreddere. Men det er filmens største styrke, at instruktør Jonas Bruun ikke dvæler ved tragedien eller heltemodet, men formår at hæve niveauet fra Salam til det voldsomt principielle spørgsmål: Er det ulovligt at redde menneskeliv?

Det er ikke altid let som filmskaber at fremstille et juridisk og moralfilosofisk dilemma så klart, som det gøres her. Som Salams advokat påpeger, forsøger Grækenland i sin iver efter at få færre migranter og flygtninge til at krydse havet at rykke menneskesmuglingsbegrebet til også at omfatte nødhjælp.

På den måde er filmen et vigtigt indblik i en global tendens, hvor migrantredning i stigende grad forsøges kriminaliseret. I Danmark blev Lisbeth Zornig dømt for at køre flygtninge mod Sverige. En kvindelig kaptajn på en af redningsskibene i Middelhavet er sigtet. Spanske brandmænd, der har reddet migranter, blev sigtet. Aktivister, der deler vand ud på grænsen mellem Mexico og USA, er sigtet.

'Sigtet for at redde liv' er et vidnesbyrd om et paradoks i en global migrationstid – en politisk tro på, at én af løsningerne på den globale migrationskrise er at kriminalisere livredderne. På den måde undersøger filmen, gennem Salam, en politisk modstand mod noget helt fundamentalt menneskeligt – at ville redde mennesker i nød.

 

Med 'Sigtet for at redde liv' fanger instruktør Jonas Bruun det grundlæggende moralfilosofiske spørgsmål: Er en potentiel minimal stigning i antallet af grænsekrydsere grund nok til at acceptere, at folk drukner i Middelhavet? Derfor er filmen et stærkt politisk vidnesbyrd i en global migrationstid.

Læs hele anmeldelsen i Altinget her:Anmeldelse: Livredder i Middelhavets flygtningegrav

 

DIIS Eksperter

Sine Plambech
Migration og global orden
Seniorforsker
+45 6065 0479
Livredder i Middelhavets flygtningegrav
Altinget, 2019-06-25T02:00:00