Tidsskriftsartikel

Lokal sikkerhed er afgørende i strategien mod Islamisk Stat

Hvad vi kan lære af krigen mod al-Qaeda i Irak

Terrorismen i Paris og senest i Californien har sat fuldt blus på diskussionen om, hvordan Islamisk Stat skal bekæmpes. I september indledte Frankrig flyangreb i Syrien efter at have gennemført dem i Irak i et år. Som reaktion på Paris-terrorismen besluttede briterne ligeledes at indlede flyangreb i Syrien, mens USA intensiverede og kastede bomberne mere direkte mod for eksempel Islamisk Stats olieanlæg og olietransporter.

Men luftangreb er ret beset blot mere af det samme og ikke udtryk for et nyt initiativ mod Islamisk Stat - og spørgsmålet er, om luftrummet over Syrien og Irak har plads til flere fly?

Flere og flere taler om landtropper, og Demokraternes måske kommende præsidentkandidat i USA, Hillary Clinton, udtalte i en hidsig debat, at "det ikke drejer sig om at inddæmme Islamisk Stat, men at bekæmpe" organisationen.

Flere peger på, at COIN (counterinsurgency, oprørsbekæmpelse) strategien, der blev indledt i 2007 og virkede i Irak i perioden 2008 frem til 2010-11, kan bruges. Her var al-Qaeda stort set bekæmpet i Anbar-provinsen og andre områder i Irak. Myten om COIN i Irak fortæller os, at det lykkedes amerikanerne at vinde "hearts and minds" blandt sunnimuslimerne, så de frivilligt meldte sig som "Sons of Iraq" og blev trænet af amerikanske marinesoldater. Sammen med troppeforøgelse og ændring i strategien, der bestod i at det var de lokale "Sons of Iraq" med amerikansk støtte som nedkæmpede al-Qaeda, mens amerikanerne koncentrerede sig om at beskytte civilbefolkning og de omvendte sunnimuslimske stammer, lykkedes det at nedbringe volden.

I afhandlingen Oprørsbekæmpelse og Orientalisme: Amerikansk Counter-Insurgency i irak og Strategien mod Islamisk Stat i det netop udkomne Historisk Tidskrift skriver seniorforsker Lars Erslev Andersen imidlertid, at det, der primært virkede var, at amerikanerne kunne yde stammerne beskyttelse og sikkerhed, og at de tilsluttede sig amerikanerne intet havde at gøre med "heart and minds", men simpelthen fordi de havde brug for sikkerhed. Da amerikanerne ikke længere kunne eller ville beskytte dem, brød kaos ud igen.

Islamisk Stat er under pres, og der er givetvis et stigende antal stammer og grupper, der gerne vil vende Islamisk Stat ryggen. Erfaringerne viser, at skal det føre til en mere stabil orden skal de tilbydes sikkerhed og denne sikkerhed skal ydes af lokale sikkerhedsstyrker - dette er en vigtig lære af oprørsbekæmpelsen i Irak fra 2007-2010.

Regioner
Irak USA

DIIS Eksperter

Lars Erslev Andersen
Migration og global orden
Seniorforsker
+45 9132 5476
Oprørsbekæmpelse og orientalisme
Amerikansk Counter-Insurgency I Irak og strategien mod Islamisk Stat
Historisk Tidsskrift, 115, 117-145, 2015-11-24T01:00:00