Afghanistan-erfaringsopsamlingen

I efteråret 2014 indgik partierne bag den danske Afghanistanindsats en aftale om, at der skal samles op på erfaringerne vedrørende den samtænkte danske Afghanistanindsats. Som led i den aftale er DIIS blevet bedt om at udarbejde enopsamling af de internationale erfaringer med samtænkning af de politiske, udviklingsmæssige og militære indsatser i Afghanistan fra 2001 til 2014, herunder hvordan den militære indsats har indvirket på bestræbelserne på at vinde civilbefolkningens hearts and minds.

Læs mere

Ud over DIIS’ opsamling af de internationale erfaringer vil den samlede erfaringsopsamling indeholde to andre delelementer, som iværksættes i regi af Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet. For det første en opsamling – udarbejdet af eksterne konsulenter – af erfaringer med at gennemføre udviklingsbistand i en situation, hvor det samtidig er nødvendigt med en stabiliserende militær indsats. Og for det andet en opsamling – udarbejdet af Forsvarsakademiet – af erfaringer med de projekter, som Forsvaret har gennemført til støtte for militære operationer samt stabiliseringsprojekter udført i samarbejde mellem Forsvaret og Udenrigsministeriet.

DIIS er blevet bedt om at forestå de praktiske aspekter i forhold til udgivelsen af en rapport, der samler disse tre forskellige elementer og en indledning, som forfattes af Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet. Rapporten lanceres ved en offentlig konference i første halvår af 2016. Konferencen organiseres af DIIS i samarbejde med Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet.

Opgaven ligger i forlængelse af den analyse af civil-militær samtænkning, som DIIS i 2008-9 gennemførte efter anmodning fra den daværende regering. Som led i arbejdet afholdt DIIS et offentligt seminar om internationale erfaringer med samtænkning i Afghanistan 23. april 2015.

Arbejdet med erfaringsopsamlingen blev indledt i 2015 og afsluttes i første halvdel af 2016. Udgiften dækkes for størstedelens vedkommende af den eksisterende bevilling til DIIS fra Forsvarsministeriet til sikkerheds- og forsvarspolitiske studier og suppleres af Udenrigsministeriets midler til forskning, formidling og konferencer på det udviklingspolitiske område. 

Download

Referencegruppe

Der er etableret en tværfaglig referencegruppe med deltagelse af danske eksperter i samtænkning og/eller Afghanistan. Medlemmer af gruppen er:

  • Professor Ole Wæver, Københavns Universitet
  • Professor Steen Ryning, Syddansk Universitet
  • Lektor Peter Viggo Jakobsen, Forsvarsakademiet
  • Seniorrådgiver Asta Olesen, Verdensbanken
  • Seniorforsker Henrik Breitenbauch, Københavns Universitet​

Gruppen har ikke ansvar for analysen, men skal fungere som løbende ressourcebase og herudover inviteres til en indledende diskussion af opgaven, samt en afsluttende drøftelse af udkast til DIIS’ analyse.

Kontakt

Senioranalytiker Louise Riis Andersen er den primært ansvarlige for koordination af gruppens arbejde og varetager kontakten til Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet. Herudover omfatter gruppen også seniorforsker Finn Stepputat og major Thomas Galasz Nielsen

Forskning og aktiviteter