Radio

Yemen risikerer at blive et nyt Syrien

Iran og Saudi-Arabien udkæmper nu også en stedfortræderkrig i Yemen

Iran og Saudi-Arabien rivaliserer i stigende grad om indflydelse i Mellemøsten. Senest i Yemen, hvor de to regionale stormagter støtter hver deres parter i borgerkrigen med det resultat, at konflikten kan blive mere langvarig og mere kompliceret - ligesom det er sket i Syrien.

Kimen til krigen i Yemen er lokal, men bliver forstærket af rivaliseringerne mellem Saudi-Arabien og Iran, fortalte Helle Malmvig, da hun var gæst i Verden ifølge Gram på P1 den 21. april sammen med Siris Hartkorn, der driver et sikkerhedsfirma i Yemens hovedstad, Sanaa, og Rolf Holmboe, Danmarks ambassadør i Libanon, Syrien og Jordan.

- Det betyder, at det pludselig ikke længere er nok med en lokal fredsløsning. Man skal også have de regionale spillere med, og omvendt: Det er heller ikke nok at have de regionale med, man skal også have de lokale – stærkt bevæbnede – militser med. De dynamikker forstærker hinanden, fortalte Helle Malmvig.

De regionale spændinger handler langtfra kun om kløften mellem shia- og sunnimuslimer. Det er i høj grad også en kamp om politisk indflydelse i et Mellemøsten, hvor USA har efterladt et magttomrum efter Obama-administrationens erklærede mål om at flytte USA’s udenrigspolitiske fokus til Asien.

- Det har skabt enorm utilfredshed hos USA’s allierede i regionen, ikke mindst Saudi-Arabien. Men sammen med Tyrkiet og Qatar er saudierne begyndt at acceptere, at USA er mere tilbagetrukket. De går nu ind og fylder magttomrummet ud i både Syrien, Yemen og Libyen, hvor landene hele tiden er til stede og rivaliserer. Seneste eksempel er Den Arabiske Ligas forslag om at oprette en fælles arabisk indsatsstyrke på 40.000 mand, der kan sættes ind i regionens brændpunkter. Målet er at bekæmpe Islamisk Stat, men selvfølgelig også bekæmpe Irans indflydelse, sagde Helle Malmvig.

DIIS Eksperter

Helle Malmvig
Fred og vold
Seniorforsker
+45 5059 3072