Bogkapitel

Syrien er blevet en stedfortræderkrig. Men hvorfor og hvad er konsekvenserne?

I begyndelsen af 2011 strømmede tusindvis af syrere ud i gaderne og krævede frihed, værdighed og politiske reformer. De brød igennem den mur af frygt, der har hersket i et af Mellemøstens mest autoritære styrer i over fire årtier, og de gjorde det på tværs af forskelle mellem klasser, by-land, og til dels på tværs af sekteriske skel. På det tidspunkt handlede det syriske oprør altså hverken om religiøse modsætninger mellem Sunni-Shia, om islamistisk terror eller om regionale magters rivalisering på syrisk jord. Det syriske oprør var frem for alt et internt oprør drevet af et ønske om forandring fra syrerne selv.

Assad-regimet var imidlertid meget hurtigt til at italesætte oprøret dels som styret af udefrakommende magter og agenter (læs USA, Israel, Saudi-Arabien, Qatar), og dels som drevet af islamistiske terrorister, der kun var ude på at indføre en sunni ekstremistisk stat. På tragisk vis er begge disse påstande blevet deres egne selvopfyldende profetier. Således står vi i dag i en situation, hvor Syrien er blevet en slagmark for regionale magters rivaliseringer, og hvor IS har udnævnt et såkaldt Islamisk Kalifat, der går på tværs af Syrien og Iraks grænser, alt i mens den moderate del af det syriske oprør er blevet stadig mere desillusioneret og kraftigt reduceret.

Helle Malmvig bidrager med et kapitel til ny bog om borgerkrigen i Syrien. I kapitlet "Regionaliseringen af den syriske konflikt og de sikkerhedspolitiske konsekvenser for Mellemøsten"ser hun på hvordan og hvorfor regionale magter blev involveret i den syriske konflikt, samt hvilke sikkerhedspolitiske konsekvenser konflikten har haft for regionen og nabolandene. Til slut peger hun på nogle af de muligheder, der tegner sig for at de-eskalere det, der er blevet til en regulær stedfortræderkrig mellem særligt Saudi-Arabien og Iran.

Bogen Borgerkrigen i Syrien. Historisk, politisk og militærter udgivet af Forsvarsakademiet og redigeret af Lars Cramer-Larsen og Carsten Jensen.

Regioner
Syrien

DIIS Eksperter

Helle Malmvig
Fred og vold
Seniorforsker
+45 5059 3072
Borgerkrigen i Syrien. Historisk, politisk og militært
Regionaliseringen af den syriske konflikt og de sikkerhedspolitiske konsekvenser for Mellemøsten
Borgerkrigen i Syrien , Lars Cramer-Larsen & Carsten Jensen: , København: : Forsvarsakademiets Forlag, 2014