Artikel

Klimaforandringer fordriver mennesker – men pas på med de hurtige antagelser

Der skal fokus på intern klimafordrivelse og de positive sider af klimamigration

Klimaforandringerne kan bidrage til fordrivelse af mennesker fra deres hus og jord. Man skal dog passe på med hurtige antagelser. Der er brug for en nuanceret tilgang, med større fokus på den interne fordrivelse i fattige lande, og på de positive sider af klimarelateret migration.

Det skriver DIIS forsker Mikkel Funder i en analyse i Jyllands-Posten. Med udgangspunkt i de senere års forskning peger han på to ting, som har det med at blive overset:

For det første har debatten om klima og migration mest handlet om, hvordan klimaforandringerne påvirker migration fra fattige til rige lande. Men forskningen viser, at når klimaforandringer fører til tvungen fordrivelse, er det landene i syd, der står med de virkelige problemer. Når mennesker tvinges fra hus og hjem på grund af ekstrem tørke og oversvømmelser, bliver de fleste i deres eget land. Nye opgørelser viser, at 14 millioner mennesker hvert år bliver internt fordrevne af naturkatastrofer. Det er mere end den interne fordrivelse fra konflikt og vold. Ikke alle disse naturkatastrofer er forårsaget af klimaforandringer, men de bliver hyppigere og forværres. Det kan påvirke fødevaresikkerhed, fattigdomsbekæmpelse og stabilitet.

For det andet skal der mere fokus på de positive aspekter af klimarelateret mobilitet. Forskningen tyder på, at klimaforandringerne kan presse lokale økonomier, og dermed indirekte bidrage til folks beslutning om at migrere efter arbejde og uddannelse. Sådanne beslutninger udlægges ofte som noget negativt. Men arbejdsrelateret migration være en konstruktiv måde at tilpasse sig klimaforandringerne på - som når man fx forlader et tørkeramt landbrugsområde, får sig et job i byen, og sender penge hjem til familien i klimaramte områder.

Danmark kan handle på dette ved (i) at styrke hjælpen til klimatilpasning i syd, så folk selv kan bestemme deres skæbne, (ii) støtte op om migration som en del af folks egen løsning på klimaforandringerne, bl.a. ved at samtænke jobskabelse og klimaindsatser og ved at støtte FN-organisationers arbejde på området, og (iii) sætte mere fokus på den interne klimafordrivelse af mennesker, herunder arbejde for at sikre folks rettigheder, og koble arbejdet med hhv. naturkatastrofer og klimatilpasning bedre sammen.

DIIS Eksperter

Profile picture
Bæredygtig udvikling og regeringsførelse
Seniorforsker
+45 3269 8697
none
Pas på med skrækvisionerne om klimaforandringer
Migration kan være en fornuftig måde at tilpasse sig det nye klima på
Jyllands-Posten, 2017-10-29T02:00:00