Artikel

Kan Europas højrepopulister samles under én agenda?

Steve Bannons forsøg på at samle europæiske højrepopulister er mislykkedes. Nu prøver Italiens indenrigsminister det samme.

  

Ovenpå sine besøg i en række europæiske lande har amerikanske Steve Bannon fået meget opmærksomhed i europæiske medier. Det har affødt protester, og mange er oprørte. Flere har argumenteret for, at han ikke bør tildeles for meget opmærksomhed eller sceneplads. Enkelte har ment, at han egentlig ikke er særlig vigtig, og at man som med monsteret under sengen forstærker hans magt ved at give ham opmærksomhed.

Bannon er en tidligere bankmand, mediechef og filmproducent, som overtog ledelsen af Donald Trumps valgkampagne i august 2016. Frem til sommeren det følgende år var han Trumps chefstrateg i Det Hvide Hus. Bannon havde længe drømt om en amerikansk version af den europæiske højrepopulisme, og med Bannon på holdet blev Trumps agenda om nationalisme og anti-globalisme tydeligere. I sommeren 2017 blev Bannon midlertidig kastet ud af administrationen på grund af interne uenigheder. Forholdet til Trump er nu køligt. Trump udtalte sågar i fjor, at det eneste Bannon egentlig gør godt, er at fremstille sig selv som en vigtigere person, end han egentlig er.

Undervurderede forskelle

Siden sommeren 2018 har Bannon fået meget opmærksomhed for "the Movement", et forsøg på at samle højrepopulistiske kræfter i Europa. Når Bannon er i europæiske og amerikanske medier – og det er han ofte – er det stort set på grund af den kampagne. Bannons udtalte mediestrategi har længe været at nå ud til såkaldte mainstream-medier. Han mener, at Republikanerne i USA har arbejdet sig ind i ekkokamre, og at det er langt vigtigere for partiet at nå ud til dets meningsmodstandere.

Da "Bevægelsen" blev lanceret i 2018, var det med betydelig fanfare. Bannon gjorde meget ud af at pointere, at højrepopulisterne i Europa var alt for uorganiserede. Han skulle selv udgøre "den globale infrastruktur for den globale populistiske bevægelse". "The Movement" skulle bruge op mod 50 millioner dollars før valget til Europa-Parlamentet maj 2019, ansætte 15 medarbejdere og være en valgkampscentral for højrepopulister.

Per dags dato har de midlertidig kun én ansat, og en planlagt samling i november 2018 er blevet udsat flere gange.

Arbejdet går med andre ord ikke som planlagt. Grundlæggeren af "the Movement", den belgiske advokat Michaël Modrikamen, mener, at hans partner undervurderede forskellene mellem at drive populistisk kamp i ét land (USA) kontra 27 lande med forskellige sprog og politiske traditioner. Andre højrepopulister har påpeget, at Bannon manglede pengene, og europæiske valglove var en forhindring. Desuden var europæerne ikke specielt interesserede i, at en amerikaner skulle lede deres kamp. Den kamp springer selvfølgelig i flere retninger, men national suverænitet er et fælles tema.

Bannons store ego har nok også været en udfordring. I en politisk bevægelse, som er præget af idealisering af traditionel maskulinitet og viril handlingskraft, udgør Bannons ønske om selv være i centrum en trussel for de nationale politikere. Det samme var tilfældet i forholdet mellem Bannon og Trump. Derudover har europæiske højrepopulister til tider forskellige interesser, blandt andet i den økonomiske politik og i forholdet til Rusland. Selv om en europæisk højrepopulistisk samling er hypotetisk mulig, er der altså også flere ideologiske og strategiske forhindringer.

Salvini overtager

Èn af de mest positive over for Bannons "the Movement’’ var Italiens indenrigsminister Matteo Salvini. Tidligere i denne måned kom det frem, at Salvini har etableret en ny alliance i Europa-Parlamentet, med titlen "Den Europæiske Alliance af Folk og Nationer". Planen er, at alliancen skal forene europæiske højrepopulister på tværs af 3-4 eksisterende grupperinger. Målet er ifølge Salvini at "vinde og ændre reglerne i Europa". Målet er altså ikke at melde sig ud af EU, men at ændre EU indefra.

På grund af Brexit vil to af de eksisterende højrepopulistiske grupperinger i Europa-Parlamentet, ECR, Gruppen af Europæiske Konservative og Reformister, og EFDD, Gruppen for Europæisk Frihed og Demokrati, stå over for store ændringer. Nu hvor ungarske Fidesz er suspenderet fra det Europæiske Folkeparti EPP, er der kun tre højrepopulistiske grupperinger igen. Den tredje er ENF, Nationerne og Frihedens Europa, hvor blandt andet Salvinis parti Lega, franske Reassemblement National og det østrigske Frihedsparti er organiseret. Hvis det lykkedes at samle dem i en større alliance, vil det kunne blive en af de største grupperinger i Europa-Parlamentet.

Hvad sker der så med Bannon? At Bannon ofte overdriver sin egen rolle er hævet over enhver tvivl. Samtidig ligger der dog tydeligvis en stor magt i hans evne til at mobilisere medier. Derudover har han unik politisk tæft og karisma, selvom mange også finder ham politisk modbydelig. Man skal ikke udelukke, at Bannon vil kunne lykkes med nogle af sine ambitiøse projekter. Bannon har gennemført stort anlagte projekter før, både med det højreradikale medieprojekt Breitbart og med påvirkningen af Trumps valgkampagne og politik. Desuden får han åbenbart allerede noget af det han ønsker mest – opmærksomhed.

Oprindelig publiceret i norske Dagsavisen 23.4.2019.

Bannons uttalte mediestrategi har lenge vært å nå ut til såkalt «mainstream» media
Bannons forsøk på å samle europeiske høyrepopulister har mislykkes. Nå prøver Italias innenriksminister på det samme.
Dagsavisen, 2019-04-30T02:00:00