Artikel

Islamisk Stat opruster ideologisk og strategisk under coronapandemien

IS og al-Qaedas mobilisering i bl.a. Vestafrika er endnu et bevis på deres raffinerede evne til konstant at tilpasse sig og udnytte nye omstændigheder og en verden i forandring.
Udklip fra artikel i Jyllands-Posten

Da COVID-19 begyndte sit indtog i Europa, responderede Islamisk Stat og al-Qaeda, på linje med vestlige stater, med at opfordre til øget hygiejne, lockdown og selvisolation. Ligesom den danske sundhedsstyrelse har udstedt sikkerhedsanvisninger vedrørende COVID-19, udsendte Islamisk Stat tilbage i marts en særudgave af deres nyhedsbrev al-Naba, hvor de med referencer til sharia-direktiver gav anbefalinger til, hvordan man bør passe på sig selv under pandemien. Mange af anbefalingerne minder om de danske myndigheders anbefalinger, som at undgå at rejse ind i eller forlade lande, hvor pandemien er udbredt, og i øvrigt også huske at vaske hænder og tildække sin mund med en klud, når man nyser og gaber. De understreger samtidig, at man har pligt til at beskytte sig mod sygdomme og flygte fra de smittede, ”ligesom man ville flygte fra en løve”.

I dedikerede COVID-19 sektioner omtalte nyhedsbrevet al-Naba virussen som ”Guds mindste soldat” og ”Guds straf” mod ikke-muslimer. Samtidig var det en anledning til at opfordre til, at vende sig mod religionen. Al-Qaeda fremhæver i deres artikler, udgivet af deres medieproduktionshus as-Sahab, især, at ”islam er en hygiejne-orienteret religion” og har foreslået aktiviteter til ikke-muslimer under selv-isolationen, som eksempelvis at konvertere til islam.

Selvom Islamisk Stat i nyhedsbrevet al-Naba anbefaler at distancere sig fra pandemihærgede lande, opfordrer de alligevel deres tilhængere til aktivt at føre global jihad; de skriver, at COVID-19 pandemien ikke skal ses som en forhindring for at fortsætte deres globale kamp, at man skal udnytte de overbelastede sikkerhedskapaciteter i mange lande og ”paralysere” pandemi-svækkede lande. Blandt andet tilbyder flere chatfora opskrifter til individuel jihad, f.eks. hvordan man kan gøre brug af køkkenknive til at angribe sine fjender eller køre dem ned med et køretøj. Budskabet er kun blevet intensiveret, efter at USA meddelte, at de ville trække deres tropper ud af Irak, og Frankrig meddelte, at de ville trække sig ud og nedskalere indsatsen i Vestafrika grundet sundhedsmæssige sikkerhedshensyn tilbage i marts.

Der er talrige eksempler på, at organisationer som Islamisk Stat og al-Qaeda trives i og forstår at udnytte kaos og uorden ved at indlejre sig i allerede eksisterende lokale konflikter og infiltrere disse konflikter, som vi så i Syrien, Irak, Algeriet og Sahel-landene. Selvom FN’s generalsekretær i marts opfordrede til en global våbenhvile grundet coronavirussen, var der derfor jubel at spore i deres propaganda, da her var en mulighed for at drage nytte af en - nu global - krisesituation.  

Særligt i de vest- og centralafrikanske lande som Tchad, Niger, Nigeria, Cameroun Mali og Burkina Faso har Islamisk Stat, Al-Qaeda og Boko Haram eskaleret deres angreb i takt med, at coronavirussen har spredt sig. Disse lande har i forvejen en udfordret sundhedsinfrastruktur og begrænsede ressourcer, og her forsøger jihadister at udnytte situationen ved at positionere sig selv som et alternativ til det siddende styre, bl.a. ved at sørge for medicin, vand og mad. Jihadisterne forsøger på den måde at opnå folkelig opbakning i stater, der mangler humanitær støtte – og flere steder har fraktioner af lokale oprørsgrupper tilsluttet sig enten Islamisk Stat eller al-Qaeda.

Denne strategi er både velkendt og velafprøvet og strækker sig tilbage til før coronavirussens udbrud. Territorier omkring Tchadbassinet og i Vestafrika har været en tydelig geografisk prioritet for både Islamisk Stat og al-Qaeda de seneste år. Begge organisationer har længe forsøgt at udnytte lokale konfliktdynamikker, som oprindeligt er etniske og ikke-religiøse. Coronavirussens udbrud har været en ny lejlighed til at forstærke og retfærdiggøre Islamisk Stat og al-Qaedas iscenesættelse som retfærdighedens vogtere ved at tilbyde basal nødhjælp men også et sikkerhedsskjold, der beskytter lokale marginaliserede grupper, som ellers bliver forsømt af de siddende regeringer.

Selvom IS’ ikke er i nærheden af deres storhedstid i 2014-16, er deres og al-Qaedas mobilisering i vestafrikanske lande blot endnu et bevis for særligt Islamisk Stats raffinerede evne til konstant at tilpasse sig og udnytte nye omstændigheder og en verden i forandring. Det så vi også, efter Islamisk Stat mistede store dele af deres territorier, højtstående profiler og særligt efter tabet af deres selvudnævnte kalif, Abu Bakr al-Baghdadi i oktober 2019. Et studie af Islamisk Stats propaganda fra oktober 2019 til april 2020 viser, at de på kort tid har formået at rebrande og remobilisere sig med en ny ledelse og et fornyet fokus på at genvinde det tabte territorie, særligt i Irak og Syrien, samtidig med, at de udforsker nye territorier i blandt andet Afrika – og denne mission fortsætter de ufortrødent under COVID-19 pandemien.

Analysen er tidligere blevet bragt i Jyllands-Posten.

Islamisk Stat opruster ideologisk og strategisk under coronapandemien
Jyllands-Posten, 2020