Kronik

Afklædt eller tildækket - kvindekroppen som kampplads

Om sexarbejdere, burkinier og den ideologiske kamp om migrantkvinder

Slagsmålet om de muslimske kvinders burkinier i Frankrig var ikke første gang, en værdikamp udspillede sig hen over kvinders, ofte migrantkvinders, kroppe. Faktisk er det et fænomen, der gentager sig.

Med antropologen på kvindernes vandring
Antropolog Sine Plambech skriver for Moderne Tider i Information i forbindelse med sit forskningsprojekt om EU’s migrationskontrol og især kvindelige migranter.
Globalt migrerer kvinder især fra seks-syv områder, hvoraf Plambech udfører feltarbejde i Thailand og Nigeria.

Kvinder søger ofte mod Europa og Danmark ved for eksempel at gifte sig eller som sexarbejdere. Nogle bliver involveret i trafficking.Deres fattige hjemområder er afhængige af de penge, de kan sende hjem, men en strengere migrationskontrol i EU har gjort det sværere for kvinderne at komme til Europa.

Projektet skal derfor blandt andet undersøge, hvordan EU’s tiltagende migrationskontrol påvirker kvinderne, deres ruter til Europa og udviklingen i deres hjemlande.

Tidligere artikler i rækken:

Kvinderne der drukner i Middelhavet

Smugling forklædt som trafficking

Becky er død

Nytter det at sende migranter hjem?


I sin seneste artikel i Information skriver DIIS-forsker og antropolog Sine Plambech om kvindekroppen som ideologisk kampplads.

Udenlandske sexarbejdere og tildækkede muslimske kvinder har ikke umiddelbart meget tilfælles. De kan endda ligne hinandens modsætninger: Mens den muslimske kvinde tildækker sig og reserverer sin krop, tjener sexarbejderen penge på at blotte sin krop og stille den til rådighed.

Men politikere, debattører og organisationer flokkes om at regulere og redde begge grupper. Mange har en rødglødende mening om dem. Afklædt eller tildækket – både udenlandske sexarbejdere og muslimske kvinder med slør er ideologiske kamppladser.

I hjertet af debatten er centrale spørgsmål om frihed og værdighed der legitimerer vestlige staters indblanding i både den muslimske kvinde og sexarbejderens liv. Særligt fordi både udenlandske sexarbejdere og muslimske kvinder ses som symboler på langt større spørgsmål om ligestilling, migration, radikal islamisme og international sikkerhedspolitik.

DIIS Eksperter

Sine Plambech
Migration og global orden
Seniorforsker
+45 6065 0479
Kvinder er en kampplads
Dagbladet Information, 2016-09-10T02:00:00