Flemming Splidsboel modtager DRs Rosenkjærpris for sin formidling

”Hans analyser og iagttagelser bygger på en enorm indsigt parret med forskerens overblik og kølighed,” lyder en del af DRs begrundelse for valget af årets prismodtager.
Flemming Splidsboel Hansen

Seniorforsker ved DIIS Flemming Splidsboel er årets modtager af DRs Rosenkjærpris. Prisen gives til en kulturperson eller videnskabsmand, som har formået at formidle et svært tilgængeligt videnskabeligt emne.

Siden Rusland den 24. februar 2022 invaderede Ukraine, har Flemming Splidsboel givet mere end 1000 interviews til forskellige danske medier. I begrundelsen for valget af Flemming Splidsboel lægger DR vægt på, at han med sin store viden om den del af verden, der udgør det gamle Sovjetunionen, har formået at øge vores kendskab til både Rusland og Ukraine.

”Flemming Splidsboel får årets Rosenkjærpris, fordi hans formidling aldrig er sort-hvide svar på komplekse problemstillinger. Han evner at fremlægge præmissen for sine udtalelser, så vi aldrig er i tvivl om, at hans formidling ikke er ”øjeblikssynsninger,” men hviler på den indsigt og autoritet, som årelang forskning giver. Hans sprog er klart og forståeligt, og dermed trækker han det fjerne og komplekse tættere på os, der lytter til ham og åbner en sprække ind i et ellers lukket og kontrolleret samfund som det russiske,” skriver DR og fortsætter:

 ”Flemming Splidsboel er en forsker, der ved, hvad det vil sige at gøre vanskeligt stof tilgængeligt for et bredere publikum. Han stiller sig konstant til rådighed i offentlighedens tjeneste og siger meget sjældent nej, når der har været bud efter ham, netop fordi han føler en særlig pligt for at formidle.”

Nuancerede svar

Flemming Splidsboel er stolt over at modtage årets Rosenkjærpris, blandt andet fordi den er en anerkendelse af bredden i hans forskningsformidling.

”Jeg er meget glad for at modtage Rosenkjærprisen, som i de seneste 60 år jo er blevet uddelt til en lang stribe af vores allerbedste formidlere. Jeg er især glad for, at DR bemærker, at jeg forsøger at give nuancerede svar på komplekse problemstillinger. Det er vigtigt for mig at bidrage til, at vi får belyst de mange forskellige aspekter af fx krigen i Ukraine så godt som muligt. Der sidder måske nogle derude, som af og til kunne ønske sig klarere svar, men det er vanskelige emner, og ofte er der simpelthen ikke et entydigt svar. Formålet med min forskning og formidling er at gøre os alle bare en lille smule klogere på de emner, som jeg sidder med, og jeg er stolt over, at DR nu vælger at hædre den indsats med Rosenkjærprisen 2023,” siger Flemming Splidsboel.

Rosenkjærprisen bliver overrakt fredag den 23. juni. Med prisen følger 50.000 kroner og en invitation til at deltage i en række radioudsendelser på P1.

Fokus på ny teknologi

Flemming Splidsboel Hansen er 54 år og seniorforsker i udenrigspolitik og diplomati ved DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier. Han er oprindelig cand. mag i Østeuropastudier, men i løbet af sin karriere har han specialiseret sig i relationerne mellem EU og Rusland. Han har i flere år forsket i forholdene i det postsovjetiske rum, herunder fx Rusland og Ukraine med fokus på indenrigspolitiske udviklinger, udenrigspolitik og brugen af militære virkemidler. Lige nu arbejder han især med brugen af desinformation i krigsoperationer. Han studerer brugen af ny teknologi, blandt andet kunstig intelligens, til udbredelse og bekæmpelse af desinformation og til indhentning og bearbejdning af data på den militære kampplads.