Webinar

DIIS Event

Tyrkiet hvorfra, hvorhen?

Kom til virtuel bogreception og få en forsmag på den nye bog 'Tyrkiet hvorfra, hvorhen?' og mød tre af bidragyderne
Tyrkiet hvorfra hvorhen bog fra forlaget Orbis
Ved at trykke på afspil, accepterer du cookies fra den eksterne video-udbyder.

Se optagelsen fra webinaret her
 

Tyrkiet trækker overskrifter – i Danmark og internationalt. Det har landet gjort i snart to årtier. Bogen ’Tyrkiet – hvorfra, hvorhen’, er netop er udkommet på forlaget Orbis. Bogen sætter Tyrkiets historie, Erdogans måde at føre politik på og Danmarks forhold til Tyrkiet gennem flere hundrede år i perspektiv. 

Fra Atatürk til Erdogan - kort historisk tilbageblik
Tyrkiet har været aktuelt i dansk offentlighed uafbrudt i snart 20 år. Overskrifterne har været skiftende men hovedpersonen den samme: Landets nuværende præsident Recep Tayyip Erdogan. Han er blevet fremstillet som både helt og skurk. Men hvad i alt dette har med Erdogan at gøre, hvad har med Tyrkiets politiske historie at gøre, og hvad har med landets geopolitiske placering og økonomiske vækst at gøre?

Medredaktør på bogen og direktør for Det danske Institut i Athen, dr. Phil Mogens Pelt, tegner de store linjer gennem Tyrkiets historie.

Tyrken i dansk kulturhistorie – Bent Holm
Det eksotisk fascinerende billede af ’tyrken’ ligger dybt i den danske folkesjæl. Det blev især udviklet i Guldalderen, der stadig giver efterdønninger i vores selvforståelse. I den periode skabes Tivoli, næsten som en Aladdins hule, hvor bedsteborgeren kunne té sig ’tyrkisk’. I spidsen gik majestæten, Frederik 7., der brugte fez’en som brand og indrettede sig ’tyrkisk’ på Jægerspris Slot. Så da der en dag ankom en ’ægte’ tyrkisk prins, stod de to over for hinanden næsten som hinandens spejlbilleder.

Dr.phil., tidligere lektor på Københavns Universitet, dramaturg Bent Holm giver på baggrund af sit bidrag til bogen et indblik i, hvordan tyrkerne er blevet fremstillet i Danmark gennem flere århundreder. Han har tidligere bl.a. udgivet bogen ’Tyrk kan tæmmes. Osmannere på den danske scene 1596-1896,’

Danmarks forhold til Tyrkiet under Erdogan
Meget har ændret sig siden den tyrkiske republik i 1923 opstod på ruinerne af Det osmanniske rige. Men meget lidt har ændret sig i Danmarks forhold til Tyrkiet i de sidste knap 100 år. For ti år siden var der stort fokus på at få Tyrkiet i både Nato og EU, og forventningerne til de danske eksportmuligheder var store, men siden er Tyrkiets økonomi blevet stadig mere presset. Senest er den manglende stol til EU-kommisionsformand Ursula von der Leyen ved besøget hos Erdogan blevet udråbt som et symbol på det anstrengte forhold mellem EU og Tyrkiet.

Bogens anden redaktør, seniorforsker og enhedsleder på DIIS, ph.d. Cecilie Felicia Stokholm Banke giver sit bud på dansk-tyrkiske relationer siden AK partiet kom til magten i 2002.

Talere
Mogens Pelt, dr.phil
Bent Holm, dr.phil., tidligere lektor på Københavns Universitet, dramaturg
Cecilie Felicia Stokholm Banke, Ph.d., seniorforsker på DIIS

Program
13.00-13.05   Velkomst og lidt om baggrunden for bogens tilblivelse, Cecilie Banke
13.05-13.15   Fra Atatürk til Erdogan, Mogens Pelt
13.15-13.25   Tyrken i dansk historie, Bent Holm
13.25-13.35   Danmarks forhold til Tyrkiet, Cecilie Banke
13.35-13.55   Spørgsmål fra deltagerne
13.55-14.00   Afrundning og tak for i dag 

Optaget tirsdag den 11. maj 2021 kl. 13.00-14.00
 

Regioner
Tyrkiet Danmark

Tilmeld

11 maj 2021 13:00–14:00

DIIS Eksperter

Cecilie Felicia Stokholm Banke
Udenrigspolitik og diplomati
Enhedsleder, seniorforsker
+45 3269 8938