Baggrund

Uran-aftale fordeler ansvaret mellem Danmark og Grønland

Grønland har fortsat kontrol med udvinding og skal sørge for nuklear sikkerhed, mens Danmark får ansvaret for ikke-spredning, sikkerhedskontrol og eksport

Efter to års forhandlinger er den danske og grønlandske regering blevet enige om en aftale, der afklarer ansvarsfordelingen mellem Danmark og Grønland for de særlige udenrigspolitiske forhold, der knytter sig tiluranudvinding og -eksport.

Grønland har fortsat rettighederne og bemyndigelsen til at udstede tilladelser til forundersøgelse, efterforskning og udnyttelse af uran, mens det danske udenrigsministerium er rigsmyndigheden for sikkerhedskontrol i Rigsfællesskabet og dermed har ansvaret for, at internationale aftaler er overholdt, ligesom eksportkontrol er en dansk kompetence. Alt dette skal dog foregå i tæt og ligeværdigt samarbejde med Grønland.

Med Selvstyreloven fra 2009 hjemtog Grønland råstofområdet, men fordi forpligtelsen til at opfylde internationale aftaler ligger i Rigsfællesskabet, har der været brug for at afklare en fordeling af kompetencer mellem Danmark og Grønland. Den nye aftale betyder, at Danmark og Grønland nu skal udarbejde to forskellige love – en om sikkerhedskontrol og en om eksportkontrol med produkter, der kan anvendes både militært og civilt.

Danmark og Grønland har forpligtet sig til at efterleve de højeste standarder for sikkerhedskontrol i forbindelse med uranproduktion og -salg på højde med dem, der bliver praktiseret i eksempelvis Australien og Canada. Ved salg af uran skal Danmark, i samarbejde med Grønland, indgå en mellemstatslig modtageraftale med køberlandet, der skal sikre, at uranen bliver håndteret sikkert, og at modtagerlandet overholder sine ikke-spredningsforpligtelser. Det medfører blandt andet:

  • Grønland må kun eksportere uran til lande, der har underskrevet Traktaten om ikke-spredning af Kernevåben (NPT), og som er omfattet af Det Internationale Atomenergiagenturs (IAEA) sikkerhedskontrol og Tillægsprotokol.
  • At internationale standarder for fysisk beskyttelse gælder for det importerede uran
  • Danmark skal give særlig tilladelse, hvis uran skal sælges til et tredje land
  • Køberlandet er ansvarligt for håndtering af atomaffald og andre produkter, der er resultat af forarbejdning af uran