Podcast

Myter om forholdet mellem migration og udvikling

Podcast om effekterne af dansk udviklingsbistand

I podcastserien ’Myter om milliarder’ fra Politiken Podcast stiller Aske Helweg Krarup skarpt på dansk udviklingsbistand: hvorvidt den virker efter hensigten, og i hvilket omfang de årsag-virkningsforestillinger, udviklingssamarbejdet hviler på, underbygges af dansk og international forskning.

I podcastseriens tredje afsnit fortæller seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen om, hvorfor mere økonomisk udvikling i de lande, migranter og flygtninge kommer fra, ikke hindrer et fortsat migrationspres på Europa og Danmark.

For det første giver højere økonomisk levestandard giver i første omfang flere mennesker mulighed for at migrere. At rejse koster penge, og øget økonomisk udvikling medfølger i første omgang, at flere bliver i stand til at betale det, rejsen koster. For det andet er økonomisk udvikling ikke det eneste migranter søger i udlandet. Personlig sikkerhed, velfungerende retssystemer og mulighed for personlig udvikling er andre væsentlige motivationsfaktorer. Og for det tredje bidrager migranter faktisk i højere grad end officiel udviklingsbistand til deres hjemlandes økonomiske udvikling via de penge, de sender hjem. Afrikanske migranter sender eksempelvis fire gange så mange penge til Afrika end den samlede officielle udviklingsbistand til kontinentet.

DIIS Eksperter

Ninna Nyberg Sørensen
Migration og global orden
Seniorforsker
+45 3269 8961