Kendt journalist modtager Timbuktu-prisen

Peter Tygesen vil følge danske landbrugsinvestorer i Afrika sammen med forskere fra AIDA-projektet

Timbuktu Fondens pris for kritisk udviklingsjournalistik går i år til den mangeårige journalist i Afrika, Peter Tygesen.

Med prisen vil Peter Tygesen videreudvikle sin idé "Landmænd på Savannen", en tv-dokumentarserie med danske landmænd i hovedrollen, som DR2 har bekræftet sin interesse i at bringe. Serien bliver til i samarbejde med det DIIS-koordinerede forskningsprogram Agricultural Investors as Development Actors (AIDA), som finansieres af forskningsrådet for udviklingsforskning (FFU).

Afrika ses i stigende grad som mulighedernes kontinent, og flere danske investorer - individuelle såvel som institutionelle - har allerede engageret sig i investeringer i Afrikas landbrugssektor.

I sin indstilling af Peter Tygesen til Timbuktu-prisen skrev DIIS-forsker Helle Munk Ravnborg:

"Der er brug for såvel fortællerevne, som indlevelse og indsigt, når historierne om de danske landbrugsinvestorer i Afrika skal fortælles. Intet ville være lettere end at ty til dogmatiske fremstillinger lige fra den om ’de danske landmænd, der skal brødføde Afrikas unge og sultne befolkning’, til den om ’danske landmænd, der som ny-kolonialister erhverver sig afrikansk jord og arbejdskraft for en slik’. Og intet ville være mere forkert.

Historierne om de danske landbrugsinvestorer i Afrika er historier om håb – håb om at gøre nytte, håb om at vise vejen for en bæredygtig landbrugsproduktion, håb om at skabe en god investering. De skal ses – og vurderes – i lyset af de globale bestræbelser på at indfri verdensmålene for bæredygtig udvikling (Agenda 2030) og særligt målet om at stoppe sult og opnå fødevaresikkerhed for alle. Håbet er således, at investeringerne vil skabe øget beskæftigelse og føre til øget fødevareproduktion og -sikkerhed og dermed sætte skub i en bæredygtig udvikling og samtidig være økonomisk attraktive.

Peter Tygesen har ikke alene fortællerevnen, men også den indsigt, grundighed, indlevelse og respekt, der skal til for at formidle disse historier. Og derigennem åbne publikums øjne op for de interesser og dilemmaer, der er på spil i globaliseringens tidsalder inden for den måske mest grundlæggende sektor af alle – nemlig den, der producerer vores mad – når danske landbrugsinvestorer rykker til Afrika."

DIIS og forskningspartnerne på Københavns Universitet, Sokoine University of Agriculture i Tanzania og Makerere Universitet i Uganda glæder sig til samarbejdet.

Timbuktu Prisen er på 100.000 kroner og blev uddelt ved en reception i Islands Brygges Kulturhus den 31. maj.

DIIS Eksperter

Helle Munk Ravnborg
Bæredygtig udvikling og regeringsførelse
Seniorforsker
+4525471657