Artikel

Volden eskalerer i det konfliktramte Mali

De internationale styrker i Mali er ved at miste legitimiteten hos den befolkning, de egentlig skulle beskytte, skriver DIIS-forskerne Christine Nissen og Signe Marie Cold-Ravnkilde i en reportage til Dagbladet Information

Konflikterne er eskaleret i Mali, hvor der alene i de sidste tre måneder er blevet slået 440 civile og 150 soldater ihjel. Massakren i landsbyen Ogossagou den 23. marts i år, hvor omkring 200 civile blev dræbt af den lokale milits, Da Na Amassagou, var den hidtil blodigste begivenhed i Malis langvarige konflikt.

Efter fredagsbønnen den 5. april samles demonstranter i protest mod regeringens manglende handlekraft og mod vestlig og ikke mindst Frankrigs tilstedeværelse i landet, fortæller DIIS-forskerne fra deres feltarbejde i landet. På demonstranternes skilte står blandt andet, at den siddende præsident, Ibrahim Boubacar Keïta, skal gå af. Demonstranterne beskylder regeringen for aktivt at destabilisere Mali og for at lukrere på den økonomiske fortjeneste ved tilstedeværelsen af de internationale styrker – alt imens den overlader det til den maliske befolkning selv at løse landets helt grundlæggende problemer.

Internationale styrkers tilstedeværelse i Mali er afgørende for, at landet ikke knækker helt sammen. Men ved at fastholde et større fokus på grænseløse regionale trusler som migration og terrorisme, risikerer man at glemme de nationale aktører, herunder regeringen, oppositionen og de religiøse ledere, hvis engagement og lederskab er udgangspunktet for at skabe varige politiske løsninger og forsoning mellem grupperne i landet, skriver DIIS-forskerne i Information.
Regioner
Mali Rusland

DIIS Eksperter

Christine Nissen
Udenrigspolitik og diplomati
Forsker
+45 9132 5429
Signe Marie Cold-Ravnkilde
Migration og global orden
Seniorforsker
De internationale styrker i Mali er ved at miste legitimiteten helt hos den befolkning, de egentlig skulle beskytte
Information, 2019-04-16T02:00:00