Artikel

Sorte skyer over Saudi-Arabiens grønne omstilling

Saudi-Arabiens ambitioner om at blive et bæredygtigt og højteknologisk samfund gemmer på et muligt erhvervseventyr for danske virksomheder. Men ørkenlandets gyldne løfter rummer fatamorganaer fyldt af etisk og politisk kviksand.
Mohammed Bin Salman
Siden Mohammed Bin Salman blev kronprins i 2017 har han slået endnu hårdere ned på menneskerettighedsforkæmpere, og al international kritik er blevet pure afvist.

I 2014 fik Saudi-Arabien en meget klar besked fra Den Internationale Valutafond: Reformer jeres økonomi, så den bliver mindre afhængig af olieeksport, ellers risikerer I at gå bankerot allerede i 2020.

For et land der siden 50´erne har skovlet penge ind på eksport af det sorte guld, var det lidt af en ørkenkamel at sluge. Men to år senere, i 2016, var Saudi-Arabiens de facto leder prins Mohammed Bin Salman klar med ”Vision 2030” – en storstilet plan for at reformere ørkenlandets økonomi. Ud med olie, ind med højteknologi, underholdningsindustri, masseturisme, grøn omstilling og udenlandske investeringer for milliarder af dollars.

Futuristisk utopia

Planens prestigeprojekt er udviklingen af den såkaldte NEOM-region i den nordvestlige del af landet. Regionen, der er på størrelse med Belgien, er tænkt som et futuristisk utopia. I NEOM skal alt og alle være koblet til internettet og konstant overvåget af kunstig intelligens. Her findes ingen biler, kun offentlig selvkørende transport. Indbyggernes helbred bliver evalueret af algoritmer, der kan se tegn på potentielle sygdomme. Kriminalitet skal forhindres gennem overvågning og ansigtsgenkendelse, hvor end man bevæger sig hen. Der er ikke tale om en såkaldt ”smart by,” men snarere en ”bevidst by”.
Saudi-Arabien udlægger projektet som et gigantisk teknologisk laboratorium, hvor virksomheder der investerer i NEOM kan afprøve deres nyeste teknologiske opfindelser. Og efter planen skal hele området selvfølgelig være drevet af 100% grøn energi.

Dansk erhvervseventyr

Saudi-Arabiens planer om et højteknologisk og bæredygtigt samfund er en potentiel guldmine for et land som Danmark. Den Saudiske investeringsfond har afsat mange hundrede milliarder dollars til udviklingen af NEOM-regionen og resten af landet. Samtidig har Saudi-Arabien gennem en årrække åbnet sig op i forhold til udenlandske investeringer. Målet er at tiltrække 100 milliarder dollars årligt fra 2030.

Danmark er blandt verdens mest digitaliserede lande og internationalt kendt for sin grønne omstilling. En lang række danske virksomheder er blandt de førende inden for både højteknologiske digitale løsninger og grøn energi. Saudi-Arabiens planer lyder med andre ord som et potentielt dansk erhvervseventyr – både hvad angår eksport og investeringer.

Kvælende jerngreb

Men ørkensandets gyldne skær og de højtravende sci-fi visioner gemmer på en lang række ubehagelige udfordringer og dilemmaer.
NEOM-projektet lyder måske besnærende for tech-utopister, men det er også sød musik for en autoritær stat, der ønsker streng kontrol med sin befolkning. Den konstante overvågning ved hjælp af kunstig intelligens kan hjælpe med både sundhed, energibesparelse, sikker trafik og alt muligt andet. Men overvågningen kan i høj grad også bruges mod politiske modstandere, kritiske stemmer og anden form for social afvigelse i befolkningen. NEOM-projektet kan med andre ord blive opskriften på, hvordan regimet kan gøre sit jerngreb om hele befolkningen endnu mere kvælende.

Frustreret ungdom

Men omstillingen rummer også politiske paradokser og skyggesider. Saudi-Arabien ønsker uden tvivl et mere bæredygtigt samfund, men den grønne omstilling tjener i høj grad også som en anledning til at lokke internationale investeringer til landets teknologiske udvikling. Og imens skruer det statslige olieselskab i kulissen op for hanerne.

Regimet ønsker som udgangspunkt også at imødekomme de mange veluddannede og stadigt mere frustrerede unge. De føler sig begrænsede af det autoritære styre og drømmer om et mere åbent samfund med flere rettigheder og muligheder. Vision 2030 lover dem nye og relevante jobs inden for blandt andet teknologi. Det er en god og nødvendig ambition og et stærkt argument for at investere i Saudi-Arabiens udvikling. Men nye jobs til trods er der intet der tyder på, at regimet for alvor er klar til at komme de unges ønsker om et mere rettighedsbaseret samfund i møde. Siden Mohammed Bin Salman blev kronprins i 2017 har han slået endnu hårdere ned på menneskerettighedsforkæmpere, og al international kritik er blevet pure afvist. 

Vision 2030 rummer mange gode ambitioner, men planen er også en politisk strategi, der forsøger at sikre Saudi-Arabiens legitimitet udadtil og samtidig udbygge regimets autoritære magt indadtil. Det skal Danmark og danske virksomheder gøre sig klart, inden de kaster sig ud i et Saudiarabisk eventyr.
 

DIIS Eksperter

Fannie Agerschou-Madsen
Fred og vold
Ph.d.-studerende
+45 2758 4418
Sorte skyer over Saudi-Arabiens grønne omstilling
Jyllands-Posten, 2022