Artikel

Fattige kvinder og børn betaler dyrt for 1,5 grader-målet

Fossil energi skal udfases for at begrænse global opvarmning. Dén udfordring har domineret COP28-forhandlingerne. Samtidig modarbejder Danmark og rige ligesindede lande brug af fossil flaskegas til madlavning, selv om det kan redde millioner af liv hvert år, skriver Ole Therkildsen.
Cop 28
Åbningen af COP 28

Lige før COP28 startede, sagde Dan Jørgensen: ”Vi kommer til at kæmpe til sidste blodsdråbe for at holde fast i ”1,5 graders målsætningen for global opvarmning".

Nu er klimatopmødet slut, og Dan Jørgensen har erklæret resultatet en succes: For første gang indeholder et slutdokument en tekst om nødvendigheden af at udfase brug af fossilt brændsel - dog uden bindende eller forpligtende mål.  

Så langt så godt. Hurtig udfasning af kul, gas og olie er helt afgørende, hvis den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader i 2030.

Desværre vil et enøjet fokus på totalt stop for fossilt brændsel betyde, at millioner af fattige kvinder og børn fortsat vil dø hvert år på grund af luftforurening ved madlavning. Den enøjede doktrin vil også - mod hensigten - øge den globale opvarmning.

Dårligt indeklima snigmyrder millioner af fattige

Luftforurening ved madlavning over åben ild eller på simple komfurer bidrager årligt til, at 3,7 millioner verden over - fortrinsvis kvinder og børn - dør for tidligt. For Afrika er tallet 400-600.000 per år ifølge en ny rapport fra det Internationale Energi Agentur (IEA) udgivet i opløbet til COP28. 

Dødsfaldene skyldes, at madlavning på (træ) kul, affald, spild fra landbrug og ko-gødning udvikler skadelig røg ved afbrænding.

Røgen indåndes dagligt af omkring 2,3 milliarder fattige mennesker - næsten hver tredje person i verden. Billige alternativer til at lave mad mangler.

Fossil flaskegas til madlavning er langt den vigtigste og realistiske løsning

Uden udbredt brug af flaskegas er det urealistisk at nå Verdensmålet om adgang til ”clean cooking” for alle i 2030, konkluderer IEA. Løsningen er dog kun en overgangsordning. Forbedres fattiges økonomi, og bliver vedvarende energi billigere, vil madlavning baseret på el fra vedvarende energi vinde frem. Men det tager tid.

For at nå ’clean cooking’ Verdensmålet er hurtig udbredelse af flaskegas nødvendig. Hvert år vil det redde livet for millioner af kvinder og børn verden over.

Samtidigt vil det globale udslip af drivhusgasser reduceres med 1,5 Gigatons i 2030. Besparelsen svarer årligt til det samlede 2022 CO2 udslip for al skibs- og flytrafik

Denne store årlige klimagevinst skyldes, at ’clean cooking’ kun vil øge global udledning af CO2 med 0,1 Gigaton i 2030 (i forhold til den samlede globale udledning på omkring 38 GT i 2021).

Samtidigt reduceres brug af brænde og trækul til madlavning, så udslippet af metan og andre drivhusgasser sænkes med 0,9 GT CO2. Mindre afskovning vil yderligere reducere udslippet med 0,7 GT i 2030.

Disse ”enorme gevinster” for klimaet, kvinders ligestilling og fattiges liv er ovenikøbet billige, skriver IEA. Den samlede regning for investeringer i bedre komfurer, udstyr og infrastruktur for alle er 60 milliarder kroner per år indtil 2030. Dertil kommer et lignende årligt beløb til at subsidiere fattiges køb af flaskegas eller anden energi. Her må de rige lande til lommerne.

Disse beløb er dog langt mindre end nødvendige globale investeringer på 30 trillioner kroner per år til at skabe bæredygtighed.

Hvorfor modarbejder regeringen og mange NGO’er flaskegas til verdens fattige familier?

Med dén viden skulle man tro, at den danske regering og andre ligesindede lande med ildhu ville fremme og støtte overgangen til ”clean cooking” med flaskegas for fattige.  Det er desværre ikke tilfældet.

Danmark er således et blandt flere rige lande, som skubber på for en total udfasning af kul, gas og olie så hurtigt som muligt i udlandet. For eksempel er dansk støtte til brug af flaskegas til renere madlavning slut i 2025.

Hvert ton CO2-udledning tæller, er argumentet. Nogle danske NGO’er er helt enige, blandt andet Mellemfolkeligt Samvirke. Argumentet støttes også af større danske aviser som Politiken. Intet forbrug af fossilt brændstof er for småt til at retfærdiggøre undtagelser fra dette stop.

Det bedste er det godes fjende

Kampen for at reducere global opvarmning er vigtig. Står det til Dan Jørgensen, regeringen og ligesindede danske NGO’er er et totale stop for brug af fossilt brændstof nødvendigt for at bremse den globale opvarmning.

Argumentet, om at hvert kilo CO2 tæller, er naturvidenskabeligt rigtigt. Men en afvisning af al fremtidig afbrænding af en smule fossilt brændstof til madlavning for fattige mennesker - selv når det årligt kan redde millioner af menneskeliv og samtidigt forbedre det globale klima - er doktrinær, menneskefjendsk og udtryk for grøn kolonialisme.

Det bedste er i sandhed det godes fjende.

Indlægget er bragt i Altinget 4. januar 2024.

DIIS Eksperter

Profile picture
Bæredygtig udvikling og regeringsførelse
Emeritusforsker
+45 3269 8714
Forsker: Fattige kvinder og børn betaler dyrt for 1,5 grader-målet
Altinget, 2024