Artikel

Regeringen har det svært med det forpligtende, men nødvendige, internationale samarbejde

Analyse af Danmarks nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi.

Regeringen fremlagde torsdag den 15. november 2018 sin Udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi for de næste to år. At styrke og videreudvikle den regelbaserede internationale orden fremhæves i strategien som en afgørende dansk interesse. Dansk sikkerhed og velfærd ses som helt afhængig af det net af gensidigt forpligtende regler og institutioner, der er opbygget siden Anden Verdenskrig, men som i stigende grad er under pres pga. nationalistiske strømninger og globale magtforskydninger.

Seniorforsker ved DIIS, Louise Riis Andersen, spørger i en analyse i Berlingske Tidende, om et styrket dansk engagement i og støtte til det forpligtende internationale samarbejde faktisk løber som en rød tråd gennem strategien, eller om det bliver ved skåltalerne og symbolske markeringer. Blandt de forhold hun peger på, er den snævre forbindelse mellem udenrigs- og indenrigspolitik.

Strategien kan i store træk læses som et opgør med den indadvendthed, der ellers har præget debatterne om dansk udenrigspolitik i de senere år. Det faktum, at regeringen har behov for at markere, at det forpligtende internationale samarbejde ikke er en byrde for Danmark, men derimod garanten for dansk sikkerhed, velstand og værdier, viser, hvor meget det politiske landskab forskyder sig i disse år. Også i Danmark.

Regioner
Danmark
none
Det er svært at koge en god suppe på regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi
Berlingske Tidende, 2018-11-17T01:00:00