Bog

Ny bog afdækker Kinas ændrede rolle fra danske perspektiver

Stormagtsrivaliseringen mellem USA og Kina er et nyt grundvilkår – også for Danmarks forhold til Kina.

Stormagtsrivaliseringen mellem USA og Kina er blevet et nyt grundvilkår i international politik. Uanset om den primært udspiller sig som en gradvis afkobling af årtiers samarbejdsstrukturer, eller om den ligefrem udarter sig til en højintens, koldkrigslignende og altfavnende konfrontation, vil stormagtsrivaliseringen få afgørende betydning for småstater som Danmark. Således har Danmark allerede i stigende grad skullet forholde sig til en bred vifte af politiske, økonomiske, teknologiske og sikkerhedspolitiske konflikter mellem Beijing og Washington. Eksemplerne tæller blandt andet 5G og kritisk digital infrastruktur, kinesiske investeringer i Grønland, Konfucius-institutter og forskningssamarbejde samt diverse værdipolitiske sammenstød, hvor amerikanerne ofte fører an i kritikken af Kina (fx den diplomatiske boykot af Vinter-OL i Beijing).

Seniorforsker Andreas Bøje Forsby har sammen med Bertel Heurlin (emeritus professor, KU) redigeret og bidraget med et kapitel til en ny bog med titlen ”Danske perspektiver på Kina i stormagtsrivaliseringens æra”. Antologien leverer en samling forskningsbaserede refleksioner over forskellige aspekter af stormagtsrivaliseringen mellem USA og Kina, og hvad rivaliseringen indebærer for Danmark. Kapitlerne, der er skrevet af en række danske Kina-eksperter, går hver især i dybden med et enkelt tematisk nedslag: Fra det nationale og kommunale stemningsskift i dansk Kina-politik over stormagtsrivaliseringens arktiske forgreninger, klimapolitiske forviklinger og racepolitiske sammenstød til de nye storpolitiske kamparenaer for industripolitik og Twitter-diplomati. Alt sammen præsenteret fra specifikke danske perspektiver.

I det første kapitel leverer Forsby et indblik i de senere års gennemgribende forandringer i Danmarks relationer til Kina, som har fundet sted sideløbende med den tiltagende stormagtsrivalisering. Hvor vi i Danmark for få år siden primært fokuserede på de muligheder, Kinas opstigning affødte, har vi nu blikket stift rettet mod udfordringerne og sågar truslerne. Kapitlet præsenterer først det førhen så bredspektrede strategiske partnerskab mellem Danmark og Kina for derefter at gennemgå de enkelte faser i stemningsskiftet fra 2018-20. Forsby demonstrerer, hvordan stemningsskiftet er foranlediget ikke blot af den hjemlige politiske selvransagelse i forbindelse med Kinas øgede undertrykkelse og selvhævdelse under Xi Jinping samt diverse afsløringer af dansk følgagtighed (herunder Tibetkommissionens beretning), men især også af den amerikanske regerings langt mere konfrontatoriske kurs over for Kina med øget fokus på sikkerhedspolitik og menneskerettigheder. I den nye æra af amerikansk-kinesisk stormagtsrivalisering vil Danmark således i stigende grad anskue Kina som systemisk konkurrent snarere end strategisk partner.

Bogen lanceres den 25. april 2023 fra 15.00-17.00 på Center for militære studier.

Regioner
Kina Danmark USA

DIIS Eksperter

Andreas Bøje Forsby
Udenrigspolitik og diplomati
Seniorforsker
+45 6177 7111
Danske perspektiver på Kina
Danske perspektiver på Kina i stormagtsrivaliseringens æra