Interview

Slavemarked i Libyen

Interview om migration og moderne slaveri

Hvad er forskellen på “gammelt” slaveri og “moderne” slaveri? Hvorfor og hvornår skal vi ikke blande det sammen? I en long-read forskningsbaseret artikel i Jyllands-Posten forklarer DIIS-forsker Sine Plambech med afsæt i CNNs billeder af slavemarkedet i Libyen, hvordan vi kan forstå slaveri, trafficking og tvangsarbejde idag i lyset af global migration.

Sine Plambech peger på nogle grundlæggende strukturer:

”Midt i en globaliseret og internationaliseret tid kan arbejdskraften ikke flytte sig frit over grænserne. Migranter på vej mod Europa leder efter arbejde. I transit-situationen udnyttes deres arbejdskraft. Ofte bekæmpes det som ren kriminalitet, og der fokuseres på onde slavehandlere – i stedet for at erkende de bagvedliggende strukturer.”

Sine Plambech pointerer også, at hun og andre forskere ikke så gerne bruger betegnelsen ”slaveri”, fordi det forvirrer begreberne og minder om den transatlantiske slavehandel. I dag handler det mere om tvangsarbejde.

”Den store forskel i dag er migrationen. Dengang blev folk tvunget ned i slaveskibene til Amerika. Deres arbejdskraft blev udnyttet, og de var ofte underlagt samme slaveejer i mange år. I dag rejser migranterne ofte ud selv ved eget initiativ, fordi de mangler arbejde, og deres arbejdskraft udnyttes af flere forskellige undervejs.”

Sine Plambech understreger dog også lighederne mellem dengang og i dag:

”Udnyttelsen af arbejdskraftens udsatte situation, opfattelsen af et andet menneske som en ”ejendom”, dårlige bo- og arbejdsvilkår og manglen på rettigheder.”

DIIS Eksperter

Sine Plambech
Migration og global orden
Seniorforsker
+45 6065 0479