DIIS Book

Den splintrede jihad

Ny bog ser nærmere på kampen mellem Islamisk Stat, al-Qaeda og lokale jihadistgrupper

Siden Islamisk Stat brød frem i 2014, har medierne konstant berettet om kalifatets ekspansion, brutale fremfærd og nu også om dets stigende vanskeligheder. Den tidligere så prominente fjende al-Qaeda er trådt i baggrunden.

Men både i Islamisk Stats arnesteder i Irak og Syrien samt i Nordafrika, Yemen, Afghanistan og Pakistan kæmper de to jihadist-grupper en magtkamp. Det er både en ideologisk kamp om definitionen af den globale jihad, men også konkrete kampe om at vinde lokalbefolkningernes opbakning ved for eksempel at skaffe dem mad og benzin.

I den nye DIIS-bog Splittelsen i global jihad – kampen mellem IS og al-Qaeda tegner danske og norske eksperter et detaljeret billede af udviklingen i den globale jihad. Forskerne ser på forskelle og ligheder, når det gælder ideologi, mediestrategi, fremmedkrigere og kvinder.

Den globale jihad fremstår langt mere splittet og fragmenteret i dag end for bare få år siden, hvor al-Qaeda var den ubestridte reference. Derfor vender bogen også blikket mod grupper som Taleban, Ahrar al-Sham, Boko Haram og Nusra-Frontens arvtager, Jabhat Fath al-Sham. Bogens forfattere er:

DIIS lancerer bogen ved et seminar tirsdag den 23. august.

DIIS Eksperter

Manni Krone
Fred og vold
Seniorforsker
+45 3269 8669
Lars Erslev Andersen
Migration og global orden
Seniorforsker
+45 9132 5476
Mona Kanwal Sheikh
Global sikkerhed og verdenssyn
Enhedsleder, seniorforsker
+45 4089 0476
Flemming Splidsboel Hansen
Udenrigspolitik og diplomati
Seniorforsker
+45 9132 5602
Profile picture
Global sikkerhed og verdenssyn
Forsker
+45 3269 8768
 Maria-Louise Clausen
Global sikkerhed og verdenssyn
Seniorforsker
+45 9132 5530
Splittelsen i global jihad
Splittelsen i global jihad
Kampen mellem IS og al-Qaeda