Artikel

Situationen for flygtninge i Mellemøsten bliver stadig værre

Flygtningepresset i Libanon vokser - og dermed også tilskyndelsen til at flygte til Europa

Hjælp i nærområderne er blevet en væsentlig strategi for europæiske regeringer til at begrænse flygtningestrømmen til EU. Der er da også bevilget mange penge til nødhjælp og projekter i f.eks. Libanon og Jordan.

Men situationen bliver stadig værre for de flygtninge, der er kommet fra Syrien til Libanon, skriver Lars Erslev Andersen i denne analyse i Jyllands-Posten. Regeringen har strammet betingelserne for, at flygtningene kan være der, og samtidig skal de betale afgift for at være registreret. Det har et stigende antal flygtninge ikke råd til, hvorefter de gemmer sig i de fattigste områder eller i de palæstinensiske flygtningelejre.

De palæstinensiske flygtninge er særligt udsatte, både fordi mange af dem er anden- eller tredjegangsflygtninge, og fordi de i modsætning til andre flygtninge håndteres af et særligt FN-agentur, UNRWA. Agenturets er presset på økonomien og har derfor skåret ned på hjælpen. Samtidig er der kommet syriske palæstinensiske flygtninge til, som også skal have beskyttelse og serviceydelser i form af skolegang til børn og primær sundhedstjeneste.

Situationen for både syriske og palæstinensiske flygtninge i Libanon forværres dag for dag. og dermed vokser tilskyndelsen til at flygte til Europa. De europæiske lande bør forbedre indsatsen i nærområderne betydeligt - først og fremmest af humanitære grunde, men også for at dæmpe flygtningestrømmen ind i EU, som efter alt dømme vil vokse det kommende år.

Regioner
Palæstina Syrien

DIIS Eksperter

Lars Erslev Andersen
Migration og global orden
Seniorforsker
+45 9132 5476
Har vi glemt verdens største flygtningeproblem?
Jyllands-Posten, 2016-11-24T01:00:00