DIIS’ forskning inden for fred og konflikt

Etableringen af fred kræver, ud over viden om militære aktioner og deres konsekvenser, også en forståelse for politik, udvikling og civiles sikkerhed

DIIS har en lang tradition for uafhængig og tværfaglig forskning inden for fred og konflikt.

Forskningen på DIIS afdækker de komplekse årsager til konflikt, og giver dybdegående viden om fredsprocesser i en lang række lande, ofte baseret på mangeårigt feltarbejde. Centralt for forskningen er at forstå forholdet mellem lokale konflikter og deres regionale og globale dynamikker. Etableringen af fred kræver, ud over viden om militære aktioner og deres konsekvenser, også en forståelse for politik, udvikling og civiles sikkerhed. DIIS’ grundforskning i disse emner udgør basis for de policy-anbefalinger, som DIIS tilbyder relevante danske og internationale aktører.

DIIS´ forskning inden for fred og konflikt undersøger aktuelle spørgsmål som for eksempel: Hvad er udsigterne til at sikre en stabil fred i Afghanistan og Irak? Hvor står de vestlige stater i forhold til, at IS-fremmedkrigerne vender hjem fra kampene i Syrien? Hvordan behandler vi danske soldater, som lider af langvarige krigstraumer? Hvad er de længerevarende miljømæssige- og menneskelige konsekvenser af krigsførelse?

DIIS´ forskning inden for fred og konflikt dækker især tre områder:

  • Internationale og lokale aktører, der er involveret i konflikter og fredsprocesser og deres praksisser. Forskningen dækker studier af fredsbevarende missioner, fredsforhandlinger, stabiliseringsindsatser og militære operationer, herunder de bilaterale og multilaterale rammer (FN, EU, NATO o.a.), der er centrale for sådanne interventioner. DIIS forsker også i forståelsen af de private og ikke-statslige aktører (militser, oprørsgrupper, religiøse organisationer osv.), som i dag spiller en afgørende rolle i konflikter, f.eks. i Syrien, Myanmar, Somalia og Afghanistan.
     
  • Konflikt og kontinuitet  i de ideologiske og religiøse narrativer, der karakteriserer de nuværende globale konflikter. Forestillinger, verdensopfattelser, kollektive følelser og normer er vigtige aspekter i forståelsen af fred og konflikt.DIIS´ forskning undersøger de ideologiske spændinger mellem Rusland og EU/NATO, dynamikken bag den transnationale jihadisme, og den nye europæiske og amerikanske højrefløjs globale visioner. Et vigtigt spørgsmål er, om den nuværende verdensorden vil føre til, at den liberale konfliktløsningsmodel, som har domineret i Vesten indtil nu vil blive erstattet af en mere militariseret diskurs.
     
  • Langvarige effekter af krig, såsom de menneskelige følger af vold og fordrivelse. Konflikter har sjældent en tydelig start- og slutdato. DIIS’ forskning belyser, hvordan voldelige konflikter forfølger et samfund, længe efter de formelle fredsaftaler er underskrevet, for eksempel ved at undersøge retsopgør, psykologiske aspekter af krig, længerevarende følger af atomafprøvninger, og dynamikken mellem konflikt, migration og klimaforandring.
     
Lande der dækkes af Freds- og konfliktforskningen på DIIS

Freds- og konfliktprojekter 
-  ”Explaining Transnational Jihad - Patterns of Escalation and Containment” (finansieret af ERC) undersøger, hvordan jihadistiske konflikter bliver transnationale og under hvilke omstændigheder konflikterne kan løses. -  "Domestic Security Implications of UN Peacekeeping" (D-SIP, finansieret af FFU), undersøger, hvordan Ghanas langsigtede bidrag til international fredsbevaring har forandret landets sikkerhedsforanstalt-ninger, set fra både et lokalt og nationalt perspektiv.
-  "Radioactive Ruins; Security in the Age of the Anthropocene" (RADIANT, finansieret af DFF-FSE), problematiserer den udbredte forståelse af sikkerhed og overlevelse i den antropocæne tidsalder, baseret på etnografiske studier af atomafprøvningssteder (Marshall øerne, Kazakhstan og Fransk Polynesien).
-  "Diaspora Humanitarianism in Complex Crises" (D-Hum) (finansieret af FFU) unders øger hvordan den somaliske diapora mobilisere, organisere og leverer humanitær bistand.
-  "Everyday Justice and Security provision in Myanmar" (EverJust) (finansieret af FFU), om lokal konfliktløsning, autoritet og retsopgør i områder med våbenhvile.
-  "World of the Right" (finansieret af Velux) udforsker ideologiske forskelle og ligheder i den radikale, nationalistiske og ofte populistiske højrefløj, som lige nu er i fremgang i Europa og USA.
-  "Horizon2020 MENARA" (finansieret af EU) om statsfragmen-tering og sikkerhed i Mellem-østen.
-  "GOVSEA" (finansieret af FFU) belyser handel, transport og statsdannelse i Somalias konfliktområder, og analyserer hvordan konfliktøkonomier påvirker fredsprocesser.
-  "Roadblock economies" og "Infrastructure and Stabilization" (finansieret af Sv. Riksbanken) undersøger hvordan infrastruktur påvirker fred og konflikt i Congo and Den Centralafrikanske Republik.
-  "New Psychologies of war" (finanseriet af FKK), undersøger teoretiske og etiske dilemmaer i udviklingen af psykologisk resiliens i krigsførelse.


DIIS Eksperter

Helene Maria Kyed
Fred og vold
Seniorforsker
+45 4096 3309
Mona Kanwal Sheikh
Global sikkerhed og verdenssyn
Enhedsleder, seniorforsker
+45 4089 0476
Rens van Munster
Fred og vold
Seniorforsker
+45 3269 8679
Helle Malmvig
Fred og vold
Seniorforsker
+45 5059 3072
 Peter Albrecht
Global sikkerhed og verdenssyn
Seniorforsker
+45 3269 8772
none
Udenrigspolitik og diplomati
Seniorforsker
+45 3269 8698
Johannes Lang
Fred og vold
Enhedsleder, seniorforsker
+45 3269 8827
Finn Stepputat
Fred og vold
Emeritusforsker
+45 3269 8685
Profile picture
Global sikkerhed og verdenssyn
Forsker
+45 3269 8768
Signe Marie Cold-Ravnkilde
Migration og global orden
Seniorforsker
 Maria-Louise Clausen
Global sikkerhed og verdenssyn
Seniorforsker
+45 9132 5530
Ninna Nyberg Sørensen
Migration og global orden
Seniorforsker
+45 3269 8961
Peer Schouten
Fred og vold
Seniorforsker
+45 3269 8654
Yang Jiang
Migration og global orden
Seniorforsker
+45 9132 5560
Cecilie Felicia Stokholm Banke
Udenrigspolitik og diplomati
Enhedsleder, seniorforsker
+45 3269 8938
Nauja Kleist
Migration og global orden
Seniorforsker
+45 3269 8667
Adam Fejerskov
Bæredygtig udvikling og regeringsførelse
Seniorforsker
+45 3269 8779