Livestreaming

DIIS event

De afghanske tolke: Risikofaktorer, beskyttelsesbehov og genbosætning

På trods af den internationale karakter af den NATO-ledede mission i Afghanistan fra 2001-2021 blev der aldrig udviklet et overordnet internationalt beskyttelsesprogram for de lokaltansatte tolke. Det har medført en uens behandling af tolkene, og mange har følt sig ladt i stikken. Vi har inviteret to indsigtsfulde forskere til at diskutere, hvad det har medført af konsekvenser og læringer
Evakuering af afghanere i Kabul lufthavn, august 2021
By pressing play you accept cookies and tracking from the external video-provider.

 

Se livestreaming af seminaret her (videoen er på engelsk)
 

Ansvaret for beskyttelse og genbosætning af de tidligere afghanske tolke har varieret i koalitionens medlemslande.

Den danske tolkeaftale er fra 2013 og er trods hård kritik blevet forlænget flere gange. Den har bl.a. medført at de afghanske tolke, der blev evakueret til Danmark efter Kabuls fald til Taliban, fik mulighed for to års midlertidig opholdstilladelse og for at søge asyl. Men usikkerheden om, hvad der herefter skal ske med de afghanske tolke og deres familier har fået en lang række af de afghanske tolke, der blev evakueret til Danmark, til at søge asyl i andre lande af frygt for at få afslag på asyl i Danmark og blive sendt tilbage til Afghanistan.

Aftalen udløber med udgangen af 2022, og det er allerede blevet meddelt, at den ikke forlænges. Med aftalens udløb får Danmark derfor mulighed for at indgå en ny aftale, der lægger sig op ad de større landes procedurer for håndtering af tolke, der bistår de internationale styrker i konflikthåndtering.

Men hvad har forskelsbehandlingen bestået i? Hvilke lande har ændret deres procedurer og hvorfor? Og hvad kan Danmark lære af disse erfaringer? Det taler vi om på dette seminar, hvor vi har inviteret Dr. Sara de Jong fra universitetet i York. Hun har siden 2017 forsket i civile afghanske tolkes rettigheder og beskyttelsesbehov, og hvordan disse er blevet fortolket og implementeret forskelligt i otte NATO-lande - herunder i Danmark.

Samtalen modereres af seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen. Hun er mangeårig migrationsforsker og har senest bl.a. udgivet Policy Briefet, ’Danmarks håndtering af de Afghanske tolke kan lære udlandet’ sammen med forskningsassistent Emma Katarina Andersen. Dyk ned i mere af Ninna Nyberg Sørensens forskning her.

Program
14.30-14.35     Velkomst og introduktion, Ninna Nyberg Sørensen
14.35-15.15     De afghanske tolke før, under og efter evakueringen i Kabul, Sara de Jong
15.15-15.30     Diskussion, modereret af Ninna Nyberg Sørensen
15.30-16.00     Åben debat

Om taleren
Dr. Sara de Jong
er lektor på universitetet i York, hvor hun siden 2017 har forsket i civile afghanske tolkes rettigheder og beskyttelsesbehov, og hvordan disse er fortolket og implementeret af otte forskellige NATO-lande, herunder Danmark. I maj 2022 udgav hun rapporten ’Divided in Leaving Together: The resettlement of Afghan locally employed staff’. Hendes omfattende forskningsarbejde blandt tidligere afghanske tolke er også publiceret i akademiske tidsskrifter som Security Dialogue, Journal of International Development, og International Feminist Journal of Politics. Sara de Jong har derudover optrådt som ekspert-vidne under parlamentariske høringer i Storbritannien og Holland.


Optaget mandag den 3. oktober 2022 kl. 14.30-16.00 på DIIS ∙ Dansk Institut for Internationale Studier
 

Sign up

3 October 2022 14:30–16:00
DIIS Auditorium
Seminaret foregår på engelsk

DIIS Experts

Ninna Nyberg Sørensen
Migration and global order
Senior Researcher
+45 3269 8961