Podcast

EU’s megasanktioner mod Rusland giver spændinger mellem Europas ’frontlinje’ og ’bagtrop’

EU prøver at stække Rusland med pakke efter pakke af historisk store sanktioner. Men hvad er konsekvenserne af sanktionerne for samarbejdet i EU?
Ursula von der Leyen
Da EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen 24. februar 2022 præsenterede EU´s første sanktioner mod Rusland, var der tale om en historisk stor sanktionspakke. Sanktionerne er stadig under udvikling, og i midten af december 2022 forhandler EU om den niende sanktionspakke. Foto: Europa-Parlamentet.
EU’s megasanktioner mod Rusland giver spændinger mellem Europas ’frontlinje’ og ’bagtrop’

De mest omfattende sanktioner nogensinde. Det er hvad EU som konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 har indført mod Rusland, russiske virksomheder og en lang række russiske individer. Om sanktionerne afgørende har svækket Rusland, er stadig et spørgsmål til stor debat. Men hvad har sanktionerne betydet for Europa selv og for det europæiske samarbejde?

Det er et af de spørgsmål, analytiker Kim Olsen har set nærmere på i en ny rapport ”The Sanctioning of Warfare”, der netop er udkommet på DIIS. Rapporten bygger på ikke mindre end 70 interviews i en lang række EU-lande med eksperter og folk tæt på Vestens sanktionsproces.

I denne udgave af Verden til Forskel ser vi, med udgangspunkt i rapportens konklusioner, nærmere på de europæiske sanktioner mod Rusland, vi taler om EU-landenes meget forskellige ønsker til sanktionerne, vi kommer ind på de uforudsete konsekvenser af sanktionerne og endelig spørger vi, hvad sanktionerne har haft af konsekvenser for det europæiske samarbejde og for de videre sanktioner mod Rusland.

Kan også lyttes her:

Apple

Spotify

Soundcloud

Regioner
EU Rusland
EU’s megasanktioner mod Rusland giver spændinger mellem Europas ’frontlinje’ og ’bagtrop’