DIIS Comment

Europæisk terrorforskning på fransk visit

To franske forskere har taget initiativ til et europæisk terrorismeforskernetværk. Initiativet er velkomment, men er det levedygtigt? DIIS-forsker Lars Erslev Andersen deltog i den indledende konference i Paris med en forelæsning om terrortruslen i historisk perspektiv.
19. februar 2010
Tænker man over det, er det i grunden mærkeligt, at de kollegiale forhold mellem forskere i terrorisme i stort omfang går over Atlanten: Mange vil med stor lethed kunne liste de førte 10 tænketanke og det dobbelte antal amerikanske eksperter og forskere, mens de hurtigt ville komme til kort, hvis det skulle være europæiske navne.

Dette er så meget desto mere ejendommeligt, når man betænker, at Europa i historisk perspektiv i meget højere grad har været ramt af terrorisme end tilfældet er i USA. Det amerikanske fastland blev 11. september 2001 ramt af verdenshistoriens største terrorangreb, og i 1995 sprængte amerikanske terrorister en regeringsbygning i Oklahoma i luften med 168 dræbte som det sørgelige resultat. To store og voldsomme begivenheder, javel, men i Europa har terrorismen været en vedblivende del af den politiske hverdag fra den franske revolution og frem.

I det perspektiv er det bemærkelsesværdigt, at forskning i terrorisme i europæisk sammenhæng har haft, og til en vis grad stadig har, en temmelig marginal plads i den europæiske forskningsverden. I Danmark f.eks. var det frem til Det Tekniske Fakultet ved SDU sidste år startede et forskningsprojekt baseret på matematiske modeller, kun DIIS der havde et egentligt program i terrorismeforskning. Ved de øvrige forskningsinstitutioner var og er der tale om individuelle projekter, som naturligvis både kan være vigtige og af høj kvalitet, men som står alene. Dette billede genfindes stort set i den europæiske forskningsverden som sådan. I modsætning til USA.

Dette er måske baggrunden for, at de europæiske forskere i højere grad orienterer sig mod de amerikanske miljøer end mod kollegerne i de europæiske lande. Det sker således ikke sjældent, at man møder sine europæiske kolleger til konference i USA og ikke i europæisk sammenhæng. Med andre ord skal vi over Atlanten for at finde ud af, hvem vores nabo er! Dette er selvfølgelig sat på spidsen, men ikke helt forkert.

To franske forskere, Jean-Luc Marret og Jean-Francois Daguzan, fra den franske tænketank Fondation pour la recherche stratégique har sat sig for at lave om på dette forhold ved at starte Network of European Experts on Terrorism (NEET) med egen hjemmeside, der skal bruges til at knytte kontakter, diskutere samt udveksle artikler, data og dokumenter. Projektet blev skudt i gang med en konference i Paris 11.-12. februar, der finansielt blev støttet af det franske Forsvarsministerium.

Selvom forskere fra mange af de europæiske lande troppede op og tog del i diskussionen, var det dog en meget fransk begivenhed forstået på den måde, at indlæggene fra franske embedsfolk og militærpersoner var overvældende i forhold til forskerstemmerne. Med henblik på at styrke det europæiske havde arrangørerne udelukket deltagere fra USA, Israel, Tyrkiet og en række andre lande. Indtrykket var, at deres pladser i stedet blev fyldt ud af repræsentanter for den franske stat.

Ideen til et europæisk terrorismeforskernetværk er god og initiativet velkomment. Spørgsmålet er imidlertid om det er levedygtigt. Det er det formentlig kun, hvis det udvikler sig til et egentlig forskernetværk, hvor embedsfolk og generaler lejlighedsvis inviteres og ikke omvendt, at det er forskerne, der er på fransk visit hos generalerne.
Emner

DIIS Eksperter

Lars Erslev Andersen
Migration og global orden
Seniorforsker
+45 9132 5476
Europæisk terrorforskning på fransk visit