Radio

Når man ikke kan stole på staten

Flere afrikanske staters monopol på magtudøvelse er udfordret af seperatister, private sikkerhedsfirmaer og klaner

Det internationale donorsamfund yder enorme ressourcer til kapacitetsopbygning af afrikanske stater. Det skyldes, at flere afrikanske staters monopol på magtudøvelse udfordres af ikke-statslige aktører, såsom etnisk-regionale separatister, private sikkerhedsfirmaer og traditionel og klanbaserede myndigheder.

Disse grupper tilbyder beskyttelse og sikkerhed til statens borgere og opererer derfor oftest i områder, hvor staten er fraværende og/eller anses som illegitim.

Ikke–statslige aktører og internationale aktører er således involveret i flere afrikanske staters sikkerhedsområde. Ikke desto mindre ses det også, hvordan disse aktører kan være med til at producere usikkerhed og vold, når de forsøger at påføre sig statens beføjelser.

Emnet var til diskussion i P1 Orientering 15. december. Radioudsendelsen tager udgangspunkt i seminaretProtection and (in)Security beyond the State, Insights from Eastern Africa and Sahel.

I seminaret blev den tvetydige rolle, som ikke-statslige aktører og det internationale samfund spiller, diskuteret med cases og eksempler fra fire lande i Afrika syd for Sahara: Den Demokratiske Republik Congo, Somaliland, Niger og Mali.

DIIS Eksperter

Helene Maria Kyed
Fred og vold
Seniorforsker
+45 4096 3309