Journal Article

Indenrigspolitikken spænder ben for udenrigspolitikken

Ny artikel om det voksende skel mellem regeringens analyser og den førte politik

Statsministeren lagde i sin nytårstale ikke skjul på, at han er bekymret over den internationale udvikling: ”Den fredelige verden, vi drømte om, er i opbrud. Øjebliksbilledet er flimrende og porøst” sagde han, inden han gik over til at forklare befolkningen, hvorfor Danmark ikke bare kan vende ryggen til den besværlige omverden, men bliver nødt til fortsat at engagere sig i det internationale samarbejde.

En ny artikel af seniorforsker Louise Riis Andersen belyser baggrunden for, at statsministeren og udenrigsministeren i stigende grad føler det nødvendigt at påpege, at dansk sikkerhed og velstand er helt afhængig af internationalt samarbejde og samhandel. Med afsæt i en analyse af de seneste års strategiske udmeldinger og konkrete udenrigspolitiske tiltag identificerer artiklen et stigende modsætningsforhold mellem retorikken og ressourcerne i dansk udenrigspolitik.

Skellet mellem det, der italesættes som udenrigspolitisk nødvendigt og det, der opfattes som indenrigspolitisk muligt, vokser, og som følge heraf fremstår det danske svar på de seneste års bekymrende internationale udvikling indtil videre usammenhængende.

Artiklen indgår i et fællesnordisk forskningsprojekt om de nordiske landes tilpasning til geopolitiske forandringer. Projektet er ledet af det norske udenrigspolitiske institut, NUPI, og finansieret af Nordisk Ministerråd. De øvrige artikler i projektet handler om Norge, Sverige, Finland og Island og kan alle downloades gratis her.

Det nødvendige og det mulige
Aktuelle spændinger i dansk udenrigspolitik
Internasjonal Politikk, 76, 316-330, 2018-12-19T01:00:00