Journal Article

Udenrigsministeriet har tabt terræn på Slotsholmen

Ny artikel undersøger forskydningerne i Udenrigsministeriets magt og status fra 1995 til i dag

Udenrigsministeriet i dag står svagt – måske svagere end nogensinde – i den danske centraladministration. Sådan lyder analysen fra seniorforsker Louise Riis Andersen i en artikel i tidsskriftet Økonomi og Politik, udgivet i anledningen af Udenrigsministeriets 250-års jubilæum.

Artiklen analyserer diplomatiets rolle i den hjemlige politiske beslutningsproces gennem en række nedslag i nyere dansk historie, der viser hvordan og hvorfor Udenrigsministeriets funktion og placering har ændret sig i de 25 år, der er gået siden tjenesten sidst fejrede jubilæum.

Udenrigsministeriet har et særligt ansvar for at se på tværs af de sektorinteresser, de øvrige ministerier skal varetage, og sikre hensynet til Danmarks overordnede og langsigtede udenrigspolitiske interesser. Louise Riis Andersens analyse viser imidlertid, at mens internationaliseringen af den øvrige centraladministration oprindeligt var en kilde til øget indflydelse for Udenrigsministeriet, ændrede dette sig omkring årtusindeskiftet. I takt med, at de øvrige ministerier i stigende grad blev i stand til at agere internationalt og Danmarks udenrigspolitiske profil ændrede sig, blev Udenrigsministeriets rolle som den, derserpå tværs, nem at forveksle med rollen som den, dererpå tværs.
Regions
Danmark Danmark
På tværs
om Udenrigsministeriets position på Slotsholmen
Økonomi og politik, 2020, 143-155, 2020-04-17T02:00:00