Radio

Tyskland rækker hånden frem mod Rusland med kompensation til krigsfanger

Beslutningen må ses i lyset af spændingerne mellem Rusland og Europa

Den tyske regering vil udbetale en symbolsk kompensation til overlevende tidligere krigsfanger fra nazisternes fangelejre. Der skønnes at være omkring 4000 tilbage. Nazisterne var særligt grusomme over for sovjetiske krigsfanger: Over halvdelen af dem døde i fangenskab. Til sammenligning var det 3,5 procent af amerikanske og britiske krigsfanger der ikke overlevede.

Tyskland rækker hånden frem mod Rusland med beslutningen om at betale erstatning og anerkender den sovjetiske hærs indsats, siger seniorforsker Cecilie Felicia Stokholm Banke i Orientering Weekend på DR P1.

Beslutningen må ses i lyset af den seneste tids spændinger mellem Rusland og Europa, der på flere planer er blevet tolket ind i en historisk ramme med stærke referencer til ikke mindst anden verdenskrig. En anerkendelse på nuværende tidspunkt af den overlast, sovjetiske krigsfanger led i tysk fangeskab under krigen, er et klart signal til Rusland, at lige netop her, omkring anden verdenskrig, kan man være enige i Sovjetunionens afgørende indsats i kampen mod nazismen.

Med til denne beslutning om erstatning hører også forbundspræsident Joachim Gaucks tale ved mindehøjtideligheden den 5. maj, hvor han netop fremhævede de sovjetiske soldaters indsats for at vinde krigen mod nazismen, samt at forbundskansler Angela Merkel og udenrigsminister Steinmeier tog til Rusland for at deltage i en mindehøjtidelighed den 10. maj. Der er en klar symbolik, som handler om at anerkende de lidelser, sovjetiske soldater var udsat for under krigen. Og det fastholder en åbning til dialog.

Region
Germany Russia

DIIS Experts

Cecilie Felicia Stokholm Banke
Foreign policy and diplomacy
Head of unit, Senior researcher
+45 3269 8938